Trojica Rusa optužena za špijunažu

Federalni sud u Njujorku podigao je optužnice protiv trojice Rusa zbog špijunaže, saopštili su američki zvaničnici.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

11:23

Default images

Trojica optuženih terete se da su razgovarali u šiframa, prenosili poruke skrivene u torbama i časopisima i pokušavali da regrutuju ljude sa njujorškog univerziteta, saopštili su američki ministar pravosuđa Erik Holder, američki tužilac Prit Barara i zvaničnici FBI, prenela je agencija AP.

Moskva je zatražila od američke tajne službe da prestane sa serijom provokacija protiv njenih zvaničnika, posle podizanja optužnica.

Takođe, zatražen je adekvatan konzularni pristup pritvorenom predstavniku Vnešekonombank u SAD Jevgeniju Burjakovu, saopštio je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič, prenela je agencija Tas.

"Efekti takvih akcija, otežavaju atmosferu bilateralnih odnosa i ugrožavaju izglede za našu saradnju, ostavši kao pitanje savesti svojih inspiratora", rekao je Lukaševič.

Lukaševič je rekao da Moskva insistira na strogom poštovanju ruskih građanskih prava kao i na oslobađanju Burjakova, navela je agencija Tas.

Portparol ruske misije u UN Aleksej Zajcev rekao je da oni nemaju "nikakav komentar sada".

Taj slučaj pokazuje "našu čvrstu opredeljenost da se borimo protiv pokušaja tajnih agenata da nezakonito prikupljaju obaveštajne podatke i regrutuju špijune u SAD", istakao je u saopštenju Holder.

Ruski zvaničnici su optuženima tražili da prikupljaju osetljive ekonomske obaveštajne podatke o eventualnim američkim sankcijama protiv ruskih banaka i naporima u SAD da se razviju alternativni izvori energije, navedeno je u optužnici.

Optuženi Jevgenij Burjakov bio je zaposlen u filijali ruske banke na Menhetnu, a preostala dvojica, Igor Sporjušev i Viktor Podobnji su bili na nižim diplomatskim pozicijama.

Zbog njihovog diplomatskog statusa, oni su se, kako se veruje, vratili u Rusiju i izbećiće sudski proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: