Puštena stara vest o slobodi medija

Vest o napretku Srbije na listi Reportera bez granica o stanju medijskih sloboda, koja se pojavila pre dva dana, stara je godinu dana. Tanjug: Reč je o grešci.

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2015.

13:22

Default images
Foto: Beta/AP

Agencija Tanjug emitovala je vest da se Srbija, prema upravo objavljenoj listi od 180 zemalja, rangiranih po stepenu slobode štampe za 2014. godinu, našla na 54. mestu. Ovu vest preneli su mnogi mediji, među kojima i B92.

Međutim, kako prenosi sajt cenzolovka.rs, pokazalo se da se radi o izveštaju koji je objavljen još pre jedne godine.

Izveštaj se nalazi na sajtu Reportera bez granica i nosi datum objavljivanja 31. januar 2014. godine, koji je vidljiv u zaglavlju dokumenta.

Izveštaj o medijskim slobodama naslovljen je sa “World Press Freedom Index 2014″ i obuhvata događaje iz prethodne, 2013. godine.

Novi izveštaj o medijskim slobodama koji će se ticata 2014. godine uskoro bi trebalo da bude objavljen.

B92 se izvinjava čitaocima što je bez provere objavio vest i pogrešno informisao javnost.

Tanjug: Greška, nije namera da dezinformišemo

Tanjug je pre dva dana greškom emitovao izveštaj Reportera bez granica o stepenu slobode medija u 2013. godini kao najnoviji izveštaj te međunarodne organizacije.

Uredništvo Tanjuga izvinjava se medijima koji su preneli ovu vest, kao i javnosti, zbog nenamernog previda.

Činjenica da je Tanjug vest sa istim podacima emitovao 12. februara prošle godine, kada je ovaj izveštaj objavljen, a na sajtu RSF se i dalje nalazi pod nazivom "World Press Freedom Index 2014", potvrđuje da je reč o previdu, a ne o nameri da se dezinformiše javnost.

NUNS: Tanjug napravio nedopustiv propust

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da je agencija Tanjug napravila nedopustiv uređivački propust kada je emitovala godinu dana staru vest o napretku Srbije u oblasti medijskih sloboda.

"NUNS i NDNV smatraju simptomatičnim da se ova vest pojavila baš u trenutku kada je Aleksandar Vučić, na najgrublji način, napao novinare Balkanske istraživačke mreže (BIRN) što je, u svakom slučaju, jedan od pokazatelja medijskih sloboda u Srbiji", piše u saopštenju.

Kako su ocenili NUNS i NDNV, Tanjug nije smeo da dopusti da se oglasi tek nakon što je sajt www.cenzolovka.rs otkrio da je reč o prošlogodišnjem rangiranju država po stepenu medijskih sloboda.

"Obaveza novinske agencije je bila da proveri tačnost informacije od samog izvora, u ovom slučaju, organizacije Reporteri bez granica i da blagovremeno emituje demanti", stoji u saopštenju.

Dva novinarska udruženja su pozvala Tanjug da korisnicima svog servisa uputi izvinjenje zbog te greške dok od medija koji su objavili pogrešnu informaciju, NUNS i NDNV očekuju da obaveste građane da je reč o prošlogodišnjem izveštaju Reportera bez granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: