Nestao avion Er Azije,potraga stala

Avion Er Azije sa 162 putnika i članova posade nestao je na letu od Surabaje do Singapura. Potraga za nestalim avionom je prekinuta zbog mraka.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 28.12.2014.

06:49

Default images

Potraga će biti nastavljena ujutro po lokalnom vremenu.

Prema poslednjim informacijama, pre nego što je nestao sa radara iznad Javanskog mora, pilot "erbasa" tražio je od kontrole leta da promeni maršutu kao bi izbegao guste oblake.

Odmah po nestanku aviona sa radara su vlasti dve zemlje pokrenule potragu, ali letelica nije pronađena iako je prošlo već šest sati od kad je izgubljen kontakt, prenela je agencija AP. Singapur, Malezija i Australija ponudile su pomoć u potrazi za nestalim avionom.
Foto: Tanjug
U saopštenju "Er Ejže" (Air Asia), regionalnog niskotarifnog prevoznika koji posluje u nekoliko zemalja jugoistočne Azije, navodi se da je nestali "erbas A320-200" leteo na unapred prijavljenoj ruti, ali je tokom leta zatražio da skrene sa kursa zbog vremenskih prilika, pre nego što je izgubljen svaki kontakt dok se avion još nalazio u prostoru koji nadzire indonežanska kontrola leta.

"Ne usuđujemo se da pretpostavimo šta je moglo da se dogodi, osim toga da je izgubljen kontakt", izjavio je generalni direktor indonežanske Agencije za saobraćaj Džoko Muržatmodžo i dodao da je poslednji kontakt između pilota i kontrole leta ostvaren u 6,13 sati po lokalnom vremenu (00,13 po srednjeevropskom), "kad je pilot zatražio dozvolu da izbegne oblak time što će skrenuti levo i povećati visinu".
Foto: Tanjug
U avionu na letu QZ8501 među putnicima je i 16 dece i jedna beba.

Većina putnika je iz Indonezije, troje je iz Severne Koreje, a u avionu je i po jedan putnik iz Francuske, Malezije i Singapura.
Foto: Tanjug
Na aerodromu Surabaja, uspostavljen je krizni centar gde su počeli da se okupljaju rođaci putnika u potrazi za informacijama.

Ministar za saobraćaj Ignasius Jonan rekao je novinarima da će spasilačka operacija biti usredsredjena na područje oko ostrva Belitung, i da će u njoj učestvovati indonežanska vojska, nacionalna agencija za potragu i spasavanje, kao i Singapur i Malezija.

"Svako ekstremno nevreme je rizično, i pilot mora da odluči hoće li i kako da promeni putanju leta. On donosi konačnu odluku na osnovu svega što zna, a to su mape, radarska situacija i informacije koje ima od kontrole na zemlji. Piloti najčešće zaobilaze oluje, pa se vrate na stari kurs. Nažalost, ovde se na radaru videlo mnogo crvenih mrlja, odnosno oluja. Gde god da je krenuo, verovatno je naleteo na oluju", kaže Džulijan Brej, stručnjak za aviosaobraćaj.
Foto: Tanjug
Kompanija "Er Ejža" sa sedištem u Maleziji, posluje u nekoliko zemalja jugoistočne Azije.

Njen osnivač, Fernandes, izazvao je kontroverze ove godine pošto je netačno objavio na Tviteru da je let 370 kompanije "Malezija erlajnz" bezbedno sleteo.
Foto: Tanjug
Avion "boing 777" nestao je malo posle poletanja iz Kuala Lumpura za Peking 8. marta, sa 239 putnika i članova posade i do danas nije pronađen.

Drugi let kompanije "Malezija erlajnz", takođe "boing 777", oboren je iznad istoka Ukrajine na letu iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru 17. jula.
Svih 298 putnika i članova posade, od kojih većina Holanđani, su poginuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: