Vučić i Tači neformalno o dijalogu

Premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, sastali su se u Njujorku, pred sednicu Saveta bezbednosti, i razgovarali o ostvarivanju sporazuma.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.12.2014.

19:27

Default images

Tema razgovora bio je i nastavak dijaloga, a kako je preneo Aleksandar Vučić, obojica su se saglasili da pregovore treba nastaviti što pre.

Kosovski premijer je na Fejsbuku napisao da se u zgradi UN susreo s premijerom Vučićem.

"Razgovarali smo o nastavku dijaloga, o sprovođenju postignutih sporazuma, o miru i stabilnosti u regionu. Kosovo ostaje snažno opredeljeno za integraciju u EU i za dijalog sa susedima", napisao je kosovski premijer.

Premijer Vučić izjavio je da se večeras neformalno u zgradi UN sastao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"Razgovarali o tome kada, kako i na koji način da se nastavi dijalog. Obojica smo izrazili želju da to bude što pre. Imamo različita mišljenja po pitanju nezavisnosti, ali ja mislim da je važno da moramo da razmišljamo o stabilnosti celog regiona i da je bolje da sve probleme rešavamo razgovorom, a ne na neki drugi način", rekao je Vučić za RTS.

On je rekao da će na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN govoriti o ulozi Srbije u regionu, o tome da je zemlja stabilizirajući faktor i garant i simbol mira i stabilnosti.

"Srbija na verbalne provokacije ne odgovara, ne zato što je slaba ili nedovoljno jaka, već zato što dobro oseća svoju snagu. Drugi se dure i ljute, a to je zato što osećaju ono što je i MMF rekao a to je da ćemo ako nastavimo reforme imati zdravu i uspešnu zemlju za dve ili tri godine ", rekao je Vučić.

On je naveo da će u svom opširnom govoru u SB govoriti i o drugim pitanjima, o tome sa čim se Beograd u izveštaju Ban Ki Muna slaže a sa čime ne, "zašto tražimo život za Srbe na Kosovu"..

Vučić je rekao da je sa sekretarom UN Ban Ki Munom razgovarao o saradnji te organizacije sa Srbijom, da mu je zahvalio na pomoći koju je UN pružio Srbiji posle poplava, kao i o poziciji UNMIK-a na Kosovu, nastavku dijaloga Beograda i Prištine kao i rešavanju određenih problema koje ta institucija ima u Srbiji.

Dvojica premijera će večeras od 21 sati na sednici Saveta bezbednosti UN učestvovati u razmatranju redovnog, tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o stanju na Kosovu.

Prethodno se srpski premijer sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Srbija je stub stabilnosti u regionu i zato nije reagovala na provokacije, rekao je premijer Vučić Ban Ki Munu.

Vučić je u svom javljanju iz Njujorka poručio da se srpska privreda nalazi na dobrom putu i da se oporavak, ako se nastavi ovako, može očekivati i pre nego što je predviđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: