Ruski avion presekao put norveškom

Vojska Norveške objavila je snimak koji prikazuje bliski susret norveškog aviona F-16 sa ruskim borbenim avionom, piše "Vol strit žurnal".

Izvor: B92

Sreda, 03.12.2014.

00:14

Default images

Prema proceni norveškog pilota, ruski avion se u jednom trenutku našao na udaljenosti od dvadesetak metara. Norveške oružane snage su tom prilikom istakle potencijalne rizike sudara u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Kako navode u norveškoj vojci, video prikazuje ruski Mig-31 koji iznenada prolazi ispred jednog od dva aviona norveške vojske koje je NATO poslao za presretanje ruskih aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru severno od Norveške.

Norveški portparol oružanih snaga Brinjar Stordal odbio je da kaže kada se incident dogodio, ali je rekao da su ovako bliski susreti zaista retki.

" Moglo je da dođe do sudara aviona. Mi ne znamo da li je to bila greška ruskog pilota ili znak agresivnog ponašanja Rusa", rekao je on.

NATO je nedavno upozorio na potencijalne rizike za civilno vazduhoplovstvo jer je broj presretnutih ruskih aviona utrostručen u odnosu na prošlu godinu. Vazdušni prostor baltičkog regiona je posebno ugrožen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: