Na sudu zbog zločina nad Srbima

Austrijski državljanin bosanskog porekla uskoro će se naći pred sudom u Lincu zbog optužbi za ratne zločine u srpskom selu Serdari u BiH.

Izvor: B92

Petak, 07.11.2014.

18:30

Default images

U tom napadu je, prema optužnici, ubijeno 16 civila, među kojima dvoje dece, a tri žrtve su preživele masakr, u kojem je zapaljeno i 11 kuća, saopštilo je državno tužilaštvo u Lincu.

On je optužen da je za vreme rata u BiH učestvovao u napadu Bošnjaka na srpsko selo Serdari.

Taj Austrijanac bio je pripadnik jedne vojne jedinice, koja je, najpre, mesecima nadzirala srpsko selo, a onda u ranim jutarnjim satima 17. septembra 1992, naoružana poluautomatskim oružjem i eksplozivima, napala Srbe.

Državno tužilaštvo u Lincu polazi od toga da je ovaj napad bio planirana akcija osvete za nasilje koje su počinili Srbi.

U optužnici se navodi da je akcija detaljno planirana, da je više vojnih jedinica preuzelo određene zadatke, a da je optuženi pripadao jedinici koja je izvršila napad.

Pošto je optuženi austrijski državljanin, on nije izručen, ali će morati da odgovara za ovaj zločin pred sudom u Lincu.

Više njegovih saučesnika je u januaru osuđeno pred sudom u Bosni.

Državno tužilaštvo u LIncu u svojoj optužnici na 200 strana se oslanja na protokole i dokaze iz postupka pred bosanskim sudom.

Optuženom preti kazna od pet do 20 godina zatvora, a prema zakonu, ne može biti osuđen na doživotnu kaznu, jer se zločin dogodio previše davno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: