SAD: Otvoriti džamiju za vernike

Sjedinjene Države su u četvrtak zatražile da svi muslimani mogu ući u džamiju Al-Aksu u Jerusalimu i pozvale su sve strane da budu suzdržane dok raste napetost.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

21:50

Default images

Džamija se "mora otvoriti svim muslimanskim vernicima", rekla je portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki.

Izrael je u četvrtak odlučio da ponovo otvori Plato džamija u istočnom Jerusalimu, ali samo za muškarce do 50 godina, rekla je portparolka policije.

"Veoma smo zabrinuti zbog porasta napetosti u Jerusalemu, naročito u okolini Gore hrama", kako Jevreji zovu Plato, dodaje Dženifer Psaki.

Napetost raste, bitno kloniti se provokacija

Portparolka američke diplomatije rekla je da je "presudno" da "sve strane budu suzdržane i odustanu od provokacija i sačuvaju status kvo" na Platou.

Dženifer Psaki je osudila pokušaj ubistva Jehude Glika, čelnika izraelske krajnje desnice koji ima dvojno, američko i izraelsko državljanstvo.

Izraelska država je donela veoma retku odluku da zatvori Plato zbog porasta napetosti u Jerusalimu nakon tog napada u kojem je Glik ranjen i pogibije počinitelja napada, Palestinca kojeg je ubila izraelska vojska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: