Završene elektorske skupštine

Elektorske skupštine za izbor nacionalnih saveta hrvatske, makedonske i crnogorske nacionalne manjine u Srbiji su završene, a sve je proteklo u najboljem redu.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 26.10.2014.

17:46

Default images

To je istakao zamenik predsednika Republičke izborne komisije Ivan Šebek.

''Završeno je sve. Sačinjeni su zapisnici i uručeni'', obijasnio je Šebek.

U podne su u prostorijama Skupštine Srbije počele elektorske skupštine na kojima su se birali nacionalni saveti Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca.

Elektorska skupština za izbor nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji je završena, a izbori su protekli bez problema, rekao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, koji je i član biračkog odbora na toj elektorskoj skupštini.

''Izbori su protekli u skladu sa pravilnikom o sprovođenju skupštine i izbora na elektorskoj skupštini. Nije bilo nikakvih problema'', rekao je Bošnjak.

Navodeći da se biralo 29 kandidata, on je istakao da su bile podnete dve izborne liste, te da je sa liste podnosioca, koji je do sada bio predsednik nacionalnog saveta, izabrano 21, dok je sa druge liste izabrano osam predstavnika.

Izabrani su članovi nacionalnih saveta crnogorske i makedonske manjine, čime su završene elektorske skupštine.

Za članove nacionalnog saveta crnogorske manjine glasalo 90 elektora, te da je lista čiji je nosilac akademik Ratko Šoć osvojila 16 mandata.

"Lista jedan - Aleksandra Vučinić osvojila je sedam mandata, dok je lista čiji je nosilac Ratko Šoć dobila 16 mandata", rekao je Bošnjak.

Izabrana su i 23 člana saveta makedonske nacionalne manjine, dok je jedan listić proglašen nevažećim.

"Lista Borčeta Veličkovskog osvojila je 55 glasova, što je 15 mandata, dok je Slave Gruevski osvojio osam mandata, odnosno 28 glasova", naveo je Bošnjak koji je član biračkog odbora ove elektorske skupštine.

Pripadnici 20 manjinskih zajednica u Srbiji danas na izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biraju svoje predstavnike.

Od 20 manjinskih zajednica, 17 svoje predstavnike bira neposredno, dok su hrvatska, crnogorska i makedonska zajednica svoje predstavnike izabrale putem elektorske skupštine.

U podne su u prostorijama Skupštine Srbije počele elektorske skupštine na kojima će se birati nacionalni saveti Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca. Za izbor nacionalnih saveta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca, koji će savete biratu putem elektorske skupštine, registrovano je 313 elektorskih prijava.

Tako je za crnogorsku elektorsku skupštinu prijavljeno i verifikovano 97 elektora, za hrvatsku 132 i za makedonsku 84, koje je izabralo 32.775 birača.

U Srbiji se danas održavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a 17 nacionalnih manjina svoje savete bira na neposrednim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: