Ponedeljak, 13.10.2014.

13:34

Poslanici o ceni vojne parade

Poslanici opozicije rekli da je neprimereno održavati vojnu paradu u trenutku kada se najavljuje smanjenje plata i penzija. Poslanici SNS - optužbe licemerne.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Ova parada će izuzetno puno koštati Ministarstvo odbrane i građane Srbije", rekao je na sednici parlamenta poslanik Demokratske stranke i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac.

On je, ipak, izrazio zadovoljstvo što će građani Srbije moći da vide opremu koja je nabavljena pre 2012. godine, jer "od tada ništa novo nije nabavljeno".

"Time ćemo demistifikovati one koji govore da je Vojska uništena u mandatu DS-a. Naprotiv", rekao je poslanik DS.

Šutanovac je kritikovao to što se vojna parada održava četiri dana pre samog datuma oslobođenja Beograda 1944. godine.

"Ne verujem da bi bilo ko u Moskvi pomerio paradu koja se održava 9. maja", rekao je on, sa čime je saglasna i njegova partijska koleginica i zamenica šefa stranke Gordana Čomić.

Čomićeva je novinarima u skupštini rekla da bi bilo bolje da se parada održava na dan oslobođenja Beograda, kao i da bi bilo bolje "da su svi potpuno ubeđeni" da se radi o vraćanju ugleda Vojske Srbije nakon 2006, kada je Srbija postala nezavisna država.

"S obzirom da je Srbija početkom pregovora preuzela obavezu da usklađuje svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU, bilo bi dobro da se sve dileme oko toga unesu u Skupštinu Srbiju, jer smatramo da mi poslanici treba da damo podršku svakoj vladi koja je rešena i privržena evropskim integracijama, da te sve obaveze zaista ispunjava", rekla je Čomićeva.

Prema njenim rečima, svaka druga prilika koja može biti iskorišćena, a da joj parada bude samo povod, neće doneti koristi ni Srbiji, ni Vojsci Srbije, ni stanovništvu Srbije u celini.

"Mi se nadamo da to i nije slučaj sa vojnom paradom i da Srbija ostaje privržena spoljnopolitičkim ciljevima EU", naglasila je ona.

Čomićeva je uputila čestitke svim rodovima VS koji predano ispunjavaju sve dužnosti.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić izjavio je da je neprimereno trošiti novac na vojnu paradu kada država priča o štednji i najavljuje smanjenje plata i penzija.

"Nema koristi od vojne parade", kaže Đurišić i dodaje da zemlje na takvim manifestacijama obično treba da pokažu nešto novo od vojne opreme, a da Srbija time ne može da se pohvali.

Poslanik je kazao da taj datum treba obeležiti, ali da je pitanje po kojoj se to ceni radi.

Prema rečima poslanika NDS Marka Đurišića, organizovanje Vojne parade za obeležavanje Dana oslobođenja Beograda predstavlja preveliki trošak u danima kada se najavljuje smanjenje plata i penzija.

Đurišić, takođe, smatra da je sporna i činjenica što se oslobođenje Beograda i svečanosti tim povodom održavaju nekoliko dana ranije, te da se time šalje loša poruka.

On smatra da će usklađivanje spoljne politike Srbije sa EU sve više postajati obaveza i da je vrlo verovatno da će već iduće godine Evropska komisija očekivati da je Srbija prati u svim odlukama, pa i u odluci za sankcije Rusiji. Kada je reč o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina, Đurišić je rekao da ne misli da sama poseta može biti sporna, već odluke koje će tada biti donete, potpisane, i dodao je da javnost, pa ni poslanici ne znaju šta će tačno biti. Za optužbe opozicije poslanik SNS Zoran Babić rekao je da su licemerne i dodao da su mnogo više od vojne parade koštale greške i nenamensko trošenje sredstava prethodne vlasti.

Kao primer on je naveo zapošljavanje 27 sekretarica u fabrici namenske industrije Krušik i nabavku skupih vozila.

Babić je rekao da Srbija treba da bude ponosna na svoju vojsku, kao i na to što će vojnoj paradi prisustvovati veliki broj stranih predstavnika, čime se "ukazuje velika čast Srbiji".

Prema njegovim rečima, Srbija treba da bude ponosna i na modernizaciju vojske u poslednje dve godine.

Babić je naveo da će tokom vojne parade građani videti defile oko 4.500 vojnika, 300 različitih vozila, 45 aviona, helikoptera i bespilotnih letelica.

I ruska avio-grupa "Striži", koja će nastupiti 16. oktobra na vojnoj paradi u Beogradu, sletela je na aerodrom Batajnica. Poslanik SPS Đorđe Milićević izjavio je danas, povodom održavanja Vojne parade u okviru obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda, da Srbija po ko zna koji put pokazuje svoj odnos prema antifašističkoj borbi.

"Nakon 29 godina imaćemo veličanstvenu Paradu u Beogradu, u kojoj će učestvovati preko 4.500 učesnika i stav SPS jeste da je to važan, značajan i veliki dan za Srbiju“, rekao je Milićević.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da Srbija tako pokazuje odnos prema antifašističkoj borbi i to je nešto što je, kako je naveo, vredno poštovanja.

Upitan da prokomentariše stav opozicije da je to trošenje novca u trenutku kada se najavljuje smanjenje plata i penzija, Milićević je istakao da je legitimno pravo opozicije da ima kritički odnos prema svemu što radi vladajuća koalicija danas.

"Ja nisam očekivao da opozicija danas u Srbiji ima pozitivan stav prema bilo čemu što čini i radi vladajuća koalicija, pa ni po ovom veoma značajnom i važnom događaju za građane“, prokomentarisao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: