Džihadisti napreduju u Kobaneu

Borci Islamske države napredovali su danas dublje u sirijski grad Kobani, na granici prema Turskoj, preuzevši kontrolu nad gotovo celim reonom.

Izvor: B92

Petak, 10.10.2014.

10:32

Default images

Prema telefonskoj izjavi Ramija Abdulrahmana, šefa sirijske Opservatorije za ljudska prava, borci ID su preuzeli kontrolu nad najmanje 40 odsto gradske teritorije, u reonu gde je glavni štab lokalne kurdske vlasti.

Napredovanje ID u ovom gradu, pretežno nastanjenom Kurdima, se nastavlja uprkos vazdušnim udarima međunarodne koalicije predvođene SAD.

Američka centralna komanda je juče saopštila da je u udarima na okolinu Kobanija oštećen kamp za obuku boraca ID, uništena zgrada i dva vozila, kao i da su likvidirane dve jedinice Islamske države.

Ujedinjene nacije navode da je u gradu ostalo tek nekoliko stotina stanovnika, a branitelji Kobanija upozorili su da će doći do masakra ako ofanziva džihadista bude uspešna. Oni se žale da SAD pružaju samo simboličnu podršku putem vazdušnih udara, dok turski tenkovi poslati na granicu posmatraju zbivanja, ali ne čine ništa da odbrane grad.

Kurdski zvaničnici i sirijski aktivisti kažu da Islamska država artiljerijski gađa granični prelaz Sirije s Turskom jer želi da odseče i okupira obližnji grad.

Lokalni zvaničnici kažu da esktremisti pokušavaju da zaposednu prelaz da bi zatvorili obruč oko kurdskih branilaca sirijskog pograničnog grada Kobanea.

Sirijska opservatorija za ljudska prava kaže da su ekstremisti topovima gađali nekoliko četvrti Kobanea, i objašnjavaju da je granični prelaz ka Turskoj sada jedini preostali izlaz iz tog grada koji je pre početka jednonedeljne opsade imao 45.000 stanovnika.

Vojska Islamske države u toj oblasti vodi ofanzivu već mesec dana, a aktivisti kažu da je samo u borbama za Kobane poginulo više od 500 ljudi.

Koalicija, predvođena američkom vojskom, pojačala je vazdušne napade na položaje ekstremista Islamske države u gradu Kobane na sirijsko-turskoj granici.

Istovremeno, na ulicama grada se vode borbe između kurdskih snaga i džihadista koji su, navodno, pojačali svoje prisustvo, a prema pojedinim sajtovima koji se bave promocijom džihadista, oni su uspeli da stignu u centar Kobanea i istaknu svoju crnu zastavu.

Uprkos vazdušnim udarima, borci ID su uspeli da zauzmu policijsku stanicu u istočnom delu Kobanea, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava. Ona navodi je ubijeno 11 džihadista, a da su kurdske snage zarobile četvoricu pripadnika ID.

Na tu stanicu su kasnije pale bombe međunarodnih snaga, navodi AFP i prenosi da i dalje traju žestoki okršaji u blizini stanice. Opservatorija navodi da je od srede više od 20 vazdušnih napada izvedeno i upozorava da je najmanje 200.000 stanovnika Kobanea pobeglo preko granice na tursku teritoriju.

Od zaoštravanja sukoba u tom gradu je poginulo više od 500 ljudi, podaci su Opservatorije, čije sedište je u Londonu. Bitku za ovaj grad mnogi vide kao glavnu probu za zemlje koje učestvuju u vojnoj kampanji koja je preselila sirijski građanski rat na sama "vrata" Turske.

U tom pogledu je borba za Kobane pojačala pritisak na Ankaru da preuzme snažniju akciju sa saveznicima sa kojima su odnosi već počeli da se zatežu zbog viđenja dve strane oko dugoročne strategije Vašingtona u Siriji.

Takođe, Ankara je sumnjičava u pogledu kurdskih snaga koje se bore u Siriji, odnosno u Kobaneu, smatrajući da bi one mogle da budu produžena ruka separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK), koja decenijama unazad vodi borbu protiv turskih vlasti.

Turski zvaničnici su saopštili da, iako ne žele da Kobane padne u ruke džihadista, ne žele ni da preuzimaju veću ulogu sve dok koalicija ne izađe sa širom strategijom koja bi obuhvatala i napade na sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koji, kako veruju, može da ima najveće koristi od poraza Islamske države.

Međutim, Bela kuća je poručila Ankari da napadi "na Asadov režim nisu u fokusu međunarodne koalicije i SAD".

Portparolka Stejt departmenta Džejn Psaki izjavila je da penzionisani general američke mornarice Džon Alen, kao izaslanik koalicije, pregovara sa turskim zvaničnicima o načinima da se pojačaju napori protiv ID.

Ona je najavila da će zajednički vojni tim posetiti sledeće sedmicu Ankaru povodom ove stvari.

"Obe strane su se dogovorile da će nastaviti dinamične i duboke bilateralne konsultacije u vezi višetrukih napora protiv ID, uključujući vojnu podršku, borbu protiv stranih boraca, finansijsku pomoć u tu svrhu, humanitarnu pomoć", rekla je Psaki.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel izjavio je juče da se učešće Turske odnosi na omogućavanje da se koristi njena vojna baza u Inčirliku, u blizini granice sa Sirijom, i dogovor za obuku i opremanje umerenih sirijskih snaga.

Ankara je zatražila stvaranje tampon zone unutar sirijske teritorije kako bi se obezbedila granica, ali su Pentagon i Bela kuća saopštili da SAD ne razmišljaju o toj opciji jer je "skupa i kompleksna za izvođenje".

To je potvrdio i Hejgel, ali je nagovestio da bi američka strana mogla da bude otvorena i za razgovor o toj temi.

On je ocenio da Turska ima vojne kapacitete koji bi bili vredni za za borbu protiv ID. U međuvremenu su Kurdi organizovali masovne demonstracije širom Turske na kojima su optužili Vladu u Ankari da ne čini ništa da spase Kobane.

Osim raspoređivanja tenkova sa svoje strane granice, kako tvrde, turske vlasti ništa dalje nisu preduzele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: