"Škotski Nemac" izvestilac za SRB

Dejvid Mekalister, Nemac škotskog porekla i blizak saradnik Angele Merkel, biće novi izvestilac EP za Srbiju, rečeno je Tanjugu u kabinetu ovog poslanika.

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

16:48

Default images

Mekalister je imenovan na zatvorenom sastanku članova Evropske narodnjačke partije (EPP) i njegovo imenovanje tek treba zvanično da potvrdi Spoljnopolitički komitet Parlamenta.

Ovaj četrdesetogodišnji političar, blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel, bio je od 2010. godine na čelu hrišćanskih demokrata Donje Saksonije pre nego što je nakon majskih parlamentarnih izbora postao član EP.

Mekalisterov izbor za izvestioca primljen je s iznenađenjem u Briselu, jer su se kao kandidati za to mesto pominjale sasvim druge osobe.

Posmatrači smatraju da njegov izbor odražava značaj koji Nemačka pridaje evropskim integracijama Srbije i to da Berlin uzima pitanje proširenja mnogo ozbiljnije nego do sada.

U Mekalisterovoj kancelariji su poručili da se on do zvaničnog postavljenja neće oglašavati u javnosti.

Mekalister je rođen u Berlinu, a oba roditelja su mu bili Škoti koji su tamo radili i poseduje dvojno britansko-nemačko državljanstvo.

On se smatra jednom od zvezda u usponu u ovoj stranci, a Merkelova mu je još 2005. nudila mesto generalnog sekretara CDU, što je on odbio s obrazloženjem da je suviše rano da zauzme tu poziciju.

Pravnik po profesiji, bio je predsednik parlamentarne grupe CDU u Landtagu (parlamentu) Donje Saksonije od 2003. do 2010. godine, a izabran je i za predsednika stranke 2008. Od 2010. je bio i član nadzornog tela kompanije "Folksvagen".

I premda ima dvojno državljanstvo, on kaže da je "manje-više u potpunosti Nemac", pošto je čitav život proveo u Nemačkoj, tamo se školovao i služio vojsku, ali za svoje odrastanje u Zapadnom Berlinu ističe da je bilo u "britanskom stilu".

U Velikoj Britaniji, on podržava Konzervativnu partiju.

Oženjen je Dunjom Mekalister, rođenom Kolek, koja je, takođe, pravnik. Imaju dve kćerke i žive u gradu Bad Bederkeza u distriktu Kuksaven.

Suprugu je zaprosio na jezeru Loh Nes, a na venčanju je nosio kilt.

Navija za "Rendžerse" i "Hanover 96".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: