Advokati: Selaković odbija predloge

Svi advokati u Srbiji i danas štrajkuju jer još nema pomaka u pregovorima s ministarstvima pravde i finansija. I dalje se pregovara o smanjenju poreza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

15:35

Default images

Advokati smatraju i da su oštećeni nakon što su od 1. septembra počeli da rade notari kojima je država propisala da se samo oni bave obligacionim pravnim odnosima.

Predstavnici advokata su tokom razgovora s ministrom pravde Nikolom Selakovićem predložili izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu i Zakona o nepokretnostima, koje je, međutim, Selaković odbio.

Advokatska komora Srbije saopštava da je ministar pravde odbacio bilo kakvu mogućnost razgovora o tome, što je, prema stavu Komore, apsolutno neprihvatljivo. Navode da je ministar Selaković samo tražio da advokati bez odlaganja prekinu protest.

Pregovori se i dalje vode o smanjenju poreza, a nov sastanak radne grupe za tu oblast je zakazan za četvrtak 25. septembar. Predstavnik Advokatske komore Srbije, advokat iz Novog Sada Radoslav Vulić, podneo je na današnjem sastanku radne grupe predlog za rešavanje problema plaćanja paušalnog poreza, koji je ove godine uredbom povećan od 40 do čak 300 odsto.

Beogradski advokati najavili su i da će u četvrtak protestovati ispred Palate pravde. Do tada pravosudni sistem u Srbiji ostaje potpuno paralisan. U Specijalnom sudu u Beogradu danas je zbog štrajka za 15. oktobar odloženo suđenje Darku Šariću i članovima njegove grupe optuženim za pranje novca u Srbiji. Očekuje se da iz istog razloga Šariću sutra bude odloženo i suđenje za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Za 9. oktobar odloženo je suđenje Saši Draginu i drugima povodom optužbi za zloupotrebe u pančevačkoj "Azotari". Procesi u kojima su prvooptuženi Zvonko Veselinović i Bojana Bajrušević odložena su za 20. oktobar, odnosno za 3. novembar. Sutra će zbog štrajka advokata biti odložen i početak suđenja Nenadu Ognjenoviću i drugima za zloupotrebe u "Galenici", a najverovatnije i nastavci suđenja gde su prvooptuženi Predrag Bubalo i Branko Jocić, koji su planirani za četvrtak.

Advokati iz cele Srbije, njih više od 8.000, počeli su 17. septembra obustavu rada, za koju je najavljeno da će trajati do ispunjenja zahteva advokature. Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, zbog čega je u glavnom gradu odloženo više stotina suđenja.

Advokati zahtevaju da se promene odredbe zakona vezanih za uvođenje javnog beležništva, za koje tvrde da ugrožavaju advokatsku profesiju, kao i za rešavanje pitanja paušalnog poreskog oporezivanja.

Advokati u glavnom gradu štrajkovali su 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula. Ubrzo su počeli pregovori s tadašnjim ministrom finansija Lazarom Krstićem, koji su trajali do njegove ostavke.

Najveći broj advokata u Srbiji porez plaća paušalno, dok vrlo malo njih to radi "knjigovodstveno". Svi advokati poštuju odluku skupštine Advokatske komore Srbije o obustavi rada. Oni koji to ne poštuju za sada su opomenuti tako što su njihova imena javno pročitana na skupštini Advokatske komore Beograda.

Dok traje štrajk, advokati ne dolaze na suđenja, niti u tužilaštvo gde se vodi istražni postupak niti u policiju gde su pretkirivični postupci. Tokom štrajka jedino podnose tužbe i žalbe kako se ne bi propustili zakonski rokovi. Takođe mogu da pristupe na sednicu veća apelacionih sudova povodom žalbe u krivičnom postupku, na raspravu pred drugostepenim sudovima povodom žalbe u parničnom postupku i na raspravu povodom tužbe u Upravnom sporu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: