"Zapad je izazvao krizu u Ukrajini"

Bivši poslanik stranke Zelenih Austrije u EP Johanes Fogenhuber oštro kritikuje ulogu SAD i EU u ukrajinskoj krizi tvrdeći da je zapad izazvao tu konfrontaciju.

Izvor: B92

Subota, 20.09.2014.

10:46

Default images

Fogenhuber je ukazao da imamo trenutno nepotreban i veoma opasan rat u Evropi, koji je praćen na obe strane propagandnim ratom, sa dve potpuno različite priče, prenosi danas bečki dnevnik "Viner cajtung".

Sto godina posle početka Prvog i 75 godina od početka Drugog svetskog rata u Evropi, prema njegovim rečima, vlada raspoloženje kao da se nalazimo u "vremenskoj mašini", gde se podstiče ratno raspoloženje, postoji jedinstveni front u evropskim medijima, kao pre Prvog svetskog rata.

"Radi se o veoma opasnoj situaciji, zbog koje bi trebalo da Evropom kruži šok", naglasio je on.

Fogenhuber smatra da je kriza izazvana u SAD gde prevladava mišljenje da su pobedili u Hladnom ratu i da sada imaju pravo da prenesu pod svoju vlast nekadašnje predvorđe Sovjetske unije.

"To nije nikakva tajna, o tome se ne diskutuje u Evropi, ali i naširoko u SAD. Vodeći geostrateg SAD Zbignjev Bržežinski je sve ciljeve Amerike u vezi Rusije sveobuhvatno naveo, a oni predviđaju destabilizaciju i okruživanje. To se i dešava od 1991, iako je neširenje NATO prihvaćeno kao cena nemačkog ujedinjenja", precizirao je on.

Prema njegovom mišljenju jedna od najvećih grešaka bila je što države istočne i srednje Evrope nisu prvo primljene u EU, pa tek onda u NATO.

Fogenhuber smatra da je to bio glavni greh, koji je doveo do toga da su te države, koje još nisu izgradile poverenje prema Evropi, dospele u sferu uticaja SAD.

U Kijevu je u aktuelnom konfliktu miniran ukrajinski demokratski pokret I instrumentalizovan sve do plaćenih demonstranata, vojnih savetnika do najviših pozicija, i šefa CIA koji je tamošnju politiku ispregovarao, uz otvorenu saradnju sa desničarskim ekstremistima, naveo je Fogenhuber.

On je uveren da SAD žele da ovim završe okruženje Rusije.

"Bez Ukrajine Rusija ne može da se brani, a priključenje Kijeva NATO-u je za Moskvu značajna pretnja. Drugi cilj je da se Evropa spreči u svakom daljem političkom ujedinjenju, da se vrati NATO-u u predratni poredak, kao i pod hegemoniju SAD", podvukao je političar Zelenih Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: