U četvrtak o vladi Mire Cerara

Slovenački parlament će se u četvrtak izjasniti o novoj vladi premijera Mire Cerara, čija je stranka na julskim izborima pobedila sa 35 odsto glasova.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

23:50

Default images

SMC je potom formirala koaliciju sa Demokratskom strankom penzionera (DESUS) i Socijalnim demokratama (SD).

Na predlog predsednika države Boruta Pahora parlament je krajem prošlog meseca Cerara imenovao za novog predsednika, pa će se parlament tajnim glasanjem sada izjasniti i o njegovom kabinetu, u kojem je 16 ministara.

Nova vladajuća koalicija u parlamentu od 90 zastupnika ima 52 glasa i zbog toga nema sumnje da će vlada biti potvrđena, čime će prestati mandat vlade Alenke Bratušek.

Cerar će u sredu detaljnije izneti i program svoje vlade, a već je najavio da će mu glavni cilj, pored podizanja etičkih standarda u politici, biti izlazak zemlje iz preivredne krize.

Šef diplomatije Karl Erjavec, koji će na toj funkciji ostati i u Cerarovoj ekipi, poručio je da se nada političkoj stabilnosti kako bi nova vlada, za razliku od tri prethodne, mogla da ispuni ceo četvorogodišnji mandat.

Naglasio je da će kao predsednik DESUS-a istrajati na dogovoru da standard slovenačkih penzionera više ne sme da pada i da se njihove penzije moraju uskladiti s platama već iduće godine, ukoliko BDP bude rastao iznad 2,5 procenta.

Što se tiče očekivanja od stabilizacije javnih finansija novim merama koje bi mogla da preduzme nova vlada Erjavec, koga smatraju "slabom karikom" u novoj vladajućoj koaliciji, rekao je da se i Evropska unija polako okreće od mera štednje po svaku cenu, jer to "smanjuje potrošnju i perspektivu novog rasta i oporavka".

"To je sada uvidela i nemačka kancelarka Angela Merkel", istakao je Erjavec.

Novi ministar finansija Dušan Mramor poručio je da će nova vlada voditi restriktivnu fiskalnu politiku i nastaviti s merama štednje, kako bi smanjila budžetski deficit i javni dug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: