"Ojačati saradnju Srbije i Kanade"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kanade da je neophodno unapređivanje saradnje dve zemlje.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2014.

07:42

Default images

Vučić je na sastanku sa Džonom Berdom istakao da Srbija i Kanada imaju izuzetno dobre odnose, ali da je moguć napredak, posebno na polju ekonomije.

Premijer je podsetio na značaj Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji iz 2012. godine, na osnovu kojeg je započeto više projekata kanadskih kompanija u Srbiji, naročito iz oblasti energetike.

“Potpisivanje Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja dodatno će doprineti unapređenju privredne saradnje dve zemalja i podstaći nova ulaganja kanadskih kompanija“, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Vučić je upoznao ministra Berda i sa ekonomskim reformama i predstojećim merama koje Vlada Srbije planira da sprovede i obavestio kanadskog ministra o napretku Srbije u procesu evropskih integracija. Premijer je zahvalio na pomoći koju je Kanada uputila Srbiji za poplavljena područja.

Berd je izjavio da odnose dve zemalja treba jačati na najvišem političkom i ekonomskom nivou, dodavši da Kanada razume spoljno-političku poziciju Srbije u odnosu na EU i Rusiju, posebno u kontekstu ukrajinske krize.

Kanadski ministar je tokom ove posete Srbiji obišao poplavljena područja i najavio mogućnost upućivanja novog kontingenta pomoći.

"Srbija ima potencijal za kanadske investicije"

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je, tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Kanade Džonom Berdom, konstatovao da su bilateralni odnosi između dve zemlje izvanredni, ali da nažalost broj poseta na najvišem nivou ne prati taj trend.

“Puno toga nas spaja, a najviše srpska emigracija u Kanadi. Izuzetno cenimo Vašu podršku u evrointegracijama Srbije, a posebno solidarnost koju ste pokazali tokom katastrofalnih poplava“, naglasio je predsednik i dodao da je posebno značajno učešće Kanade na donatorskoj konferenciji u Briselu, tokom koje je ta zemlja izdvojila 500 hiljada dolara.

Nikolić je istakao da ekonomska saradnja dve zemlje treba značajno da se unapredi i da Srbija ima brojne pogodnosti za investitore iz Kanade.

“Srbija je zauzela principijelan stav oko ukrajinske krize da neće uvoditi sankcije Rusiji, ali podržava teritorijalni integritet Ukrajine“, podvukao je predsednik Nikolić.

Ministar spoljnih poslova Kanade Džon Berd je izrazio spremnost da se osnaže bilateralni odnosi dve zemlje, a naročito u delu ekonomije.

“Srbija ima ogroman potencijal za kanadske investicije, posebno u oblasti rudarstva i proizvodnje lekova. Srpska zajednica u Kanadi je veoma značajna i to je veoma važna spona između dve zemlje. Raduje nas srpsko predsedavanje OEBS-om 2015. godine i uvereni smo da ćete uspešno obaviti taj posao“,“ podvukao je ministar spoljnih poslova Kanade.

Što se tiče ukrajinske krize, ta zemlja ima čvrst stav da je neprihvatljivo da jedan čovek vodi ratove u Evropi u 21. veku, zaključio je ministar spoljnih poslova Kanade, navodi se u saopštenju.

Dačić i Berd za prekid sukoba u Ukrajini

Srbija i Kanada dele zabrinutost za svetski mir i pozivaju na hitan prekid sukoba u Ukrajini, saopšteno posle sastanka Ivice Dačića i Džona Berda.

Šef srpske diplomatije je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa kanadskim kolegom, rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da iz razloga svojih ekonomskih interesa i mogućih rizika za svoje gradjane nije učestvovala u sankcijama prema Rusiji, kao ni u ruskim sankcijama prema EU.

Dačić je konstatovao da Ukrajina i Rusija imaju "čudan odnos" prema sankcijama, jer Ukrajina je, prema njegovim rečima, podržala sankcije prema Rusiji ali ih nije sprovela u delo, a Rusija nije uvela sankcije Ukrajini u oblasti poljoprivrede.

"Ako oni to nisu uradili, ne treba očekivati da će Srbija raditi na svoju štetu", poručio je Dačić.

Šef kanadske diplomatije izrazio je zadovoljstvo zbog toga što Srbija, kako je rekao, ne podržava "ilegalnu okupaciju i agresiju" na istoku Ukrajine i pozvao je Srbiju da nastavi da uskladjuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kanade založili su se za unapredjenje bilateralnih odnosa dveju država, posebno u oblasti privrede, zbog čega će Berd danas sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem potpisati sporazum o zaštiti investicija.

"Veliki broj kanadskih kompanija radi u Srbiji - više od 50, i ta zemlja je najviše zainteresovana za investiranje u energetskom sektoru i to u hidroelektrane". Najviše se odmaklo u vezi s hidroelektranom Bistrica, a razgovara se o Brodarevu i o ulaganju u RTB Bor", rekao je šef srpske diplomatije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Berdom.

Dačić je istakao da je, i pored toga što je Kanada poslednjih godina uložila više stotina miliona dolara u Srbiju, spoljnotrgovinska razmena veoma mala i iznosi nešto više od 40 miliona dolara, te će saradnju podstaći sporazum o zaštiti investicija koji će danas potpisati dve zemlje.

Šef kanadske diplomatije istakao je da će taj sporazum osigurati bezbedno poslovanje kanadskih kompanija.

Berd koji je prvi ministar spoljnih poslova Kanade u poseti Beogradu od 2001. godine, kazao je da Otava snažno podržava demokratski i reformski proces u Srbiji.

Kanadski ministar, koji u Beogradu boravi od 29. avgusta, došao je na poziv ministra Dačića.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ugostio je Berda u obnovljenom zdanju Geozavoda i predstavio mu najznačajniji projekat ''Beograd na vodi''. Događaju je prisustvovao i kanadski ambasador u Beogradu Roman Vaščuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: