Vučić danas odgovara na demarš EU

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održaće danas konferenciju za novinare povodom demarša Evropske unije upućenog Srbiji.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 22.08.2014.

07:08

Default images

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da EU od Srbije traži da državnim merama ne podstiče izvoz na štetu Unije, što će Vlada Srbije pažljivo razmotriti i o tome zauzeti stav.

"Srbija nije ni uvodila bilo kakve posebne mere kojima bi podsticala takve aktivnosti. Mi ćemo pažljivo razmotriti to obraćanje EU i o tome će vlada zauzeti stav", rekao je Dačić za RTS.

Tanjugu je u Vladi Srbije potvrdjeno da je demarš juče stigao u Vladu, a u sedištu EU u Briselu Tanjugu nisu mogli da potvrde da je Srbiji upućen demarš.

Izvori u EK Beti su preneli da se "ne zna šta je srpski premijer Aleksandar Vučić imao na umu" kad je najavljeno da će odgovoriti na "demarš EU Vladi Srbije".

Zvaničnici Unije, medjutim, upućuju na zaključke sa nedavno održanog sastanka šefova diplomatija EU, u kojima se treće zemlje i zemlje kandidati pozivaju da ne koriste ruski embargo protiv evropskih proizvodjača.

"Evropska unija žali zbog objave mera Ruske Federacije o zabrani uvoza odredjenih poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije. Da bi se obezbedilo jedinstvo medjunarodne zajednice i poštovanje medjunarodnog prava, Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da se uzdrže od mera koje su usmerene na iskorišćavanje novih trgovinskih mogućnosti nastalih nakon uvodjenja ovih mera", navodi se u tački 11 zaključka sa sastanka Saveta ministara Evropske unije 15. avgusta.

Brisel ne želi unapred da komentariše reakcije Beograda na zahtev Evropske unije da Srbija ne koristi postojeći ruski embargo da bi povećala svoju razmenu sa Moskvom. Portparol evropskog komentara za proširenje Štefana Filea ponavlja da je sve jasno rečeno u ministarskom stavu o toj temi.

"Mogu samo da ponovim ono sto su ministri država clanica rekli prošlog petka kada su istakli da očekuju da se treće zemlje i zemlje kandidati pozivaju da se uzdrže od mera kojima bi koristile ruski embargo protiv evropskih proizvodjača da povećaju svoj izvoz. To je jasna pozicija EU, koja je objavljena i o tome smo obavestili sve nase partnere".

Na pitanje da li zemlje koje ne odgovore na ovaj poziv mogu da očekuju neku vrstu sankcija, portparol evropskog komesara Peter Stano je ocenio da je termin sankcije prejak i da EU samo moli zemlje kandidate u duhu medjunarodne solidarnosti da ne koriste mogućnosti da povećaju svoj izvoz u ovoj novonastaloj situaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: