Četvrtak, 31.07.2014.

11:17

Sijera Leone: Vanredno zbog ebole

Sijera Leone proglasila vanredno stanje zbog ugroženosti javnog zdravlja najvećom epidemijom ebole do sada.

Izvor: Tanjug

Default images

Predsednik te zemlje Ernest Bai Koroma je izjavio da zbog krize otkazuje posetu Vašingtonu gde je trebalo da učestvuje na američko-afričkom samitu iduće nedelje, prenosi Rojters.

Slične mere protiv ebole objavila je sinoć i susedna Liberija,

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (STO), ebola je do sada odnela 672 života u zemljama Zapadne Afrike - Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu

Liberija je juče saopštila da zatvara sve škole, a da zaposlene vladine službenike koji nisu od "ključnog" značaja upućuje na 30-dnevni odmor, kako bi obustavila širenje smrtonosne epidemije virusa ebole, koji hara zapadnom Afrikom.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

Veruje se da su nosioci ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slepi miševi. Medju ljudima ebola se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući znoj, što znači da se može oboleti i od samog doticanja zaraženog.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po jednoj tamošnjoj reci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: