Levi:50 nijansi manipulacija medija

Ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi ocenio je da mediji u svetu koriste "50 nijansi manipulacija" kada izveštavaju o ofanzivi Izraela u pojasu Gaze.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

12:15

Default images

On je podsetio na njihovo izveštavanje o NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. kada "srpske žrtve nisu imale ni lice ni ime".

"Upirem prstom u neke evropske medije koji su u vaše ime unapred odlučili da je Izrael jedini negativac u ovoj priči. Jednostrano, antiizraelsko izveštavanje baca tamnu senku na objektivnost i profesionalizam novinarstva", napisao je Levi u autorskom tekstu za "Nedeljnik".

U tekstu pod nazivom "Kada su vas bombardovali 1999. nisu započinjali vesti brojanjem srpskih žrtava", Levi piše i o izveštavanju zapadnih medija tokom NATO bombardovanja SRJ.

"Leto 1999. ostavilo je duboki ožiljak na dušama mnogih Srba. Više od 2.000 ljudi, žena i dece ubijeno je u NATO bombardovanju gradova i sela tadašnje Jugoslavije. Nisu ciljane samo kasarne, već i bolnice, pijace, domovi starih, porodilišta, škole, biblioteke, pa čak i voz pun putnika", naveo je ambasador.

On navodi da u to vreme "srpske žrtve nisu imale ni lice ni ime" u zapadnim medijima.

"Bi-Bi-Si, kao i većina medija zemalja koje su učestvovale u vazdušnim napadima na gradove Jugoslavije, nisu započinjale vesti brojanjem srpskih žrtava i nisu iz minuta u minut obaveštavali svoje gledaoce koliko je novih srpskih žrtava, koliko ih je povređeno i koje su starosti postradali", navodi izraelski ambasador.

On smatra da međunarodni mediji vrlo dobro znaju da svaki rat ima svoja surova pravila, ali da u slučaju izveštavanja o ratu u Gazi primenjuju duple standarde i neretko optužuju Izrael da deluje "nesrazmerno".

"Kada izveštavaju o ovom ratu, većina zapadnih medija primenjuje potpuno drugačije standarde. Tragične žrtve vojne intervencije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) su na naslovnim stranama, o njima se dramatično izveštava kao da pre operacije u Gazi nije bilo ratova u svetu i kao da u ovom trenutku civili, čak i u većem broju, ne stradaju u Siriji, Iraku, Nigeriji i Keniji", ocenjuje Levi.

Naglasivši da je smrt nevinih civila uvek tragedija, on kaže da "ne znam nijednu vojsku koja poput IDF-a tokom borbenih dejstava nastoji da broj civilnih žrtava bude minimalan i u, prilog tome, navodi da se vrlo često vojne operacije otkazuju u poslednjem trenutku jer civili mogu biti ugroženi".

Levi navodi i da se Izrael bori za život protiv varvarske organizacije koja eksplicitno poziva na njegovo uništenje.

"Ovo je klasičan primer samoodbrane jedne suverene države od terorističkih organizacija. Ali, mediji koriste 'pedeset nijansi' manipulacija kada izveštavaju o prirodnom pravu Izraela da se brani od antisemitske terorističke grupe koja u svojoj povelji srednjovekovnim jezikom propoveda ubistvo Jevreja", ukazao je izraelski ambasador.

Levi je istakao da je Hamas protiv svakog političkog rešenja i da poziva na džihad i uništenje Izraela, ističući da je reč o "lokalnoj verziji Al Kaide".

"Izrael govori istinu, ali mnogi ne žele da je čuju. Optuživati Izrael postalo je pomodarstvo", zaključio je Levi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: