Nećemo rušiti Peščanik zbog Šapića

Povodom tvrdnji da je doktorat Aleksandra Šapića plagijat, oglasila se i Demokratska stranka čiji je Šapić funkcioner.

Izvor: B92

Subota, 05.07.2014.

13:53

Default images

Na osnovu činjenica koje je grupa autora iznela u tekstu "Drski plagijat Aleksandra Šapića", objavljenog danas na sajtu Peščanika, Demokratska stranka izjavljuje:

1. Ne pada nam na pamet i da pomislimo da je u pitanju "najgluplje obrazloženje o plagijatu koje smo ikada čuli", a kamoli da to izreknemo.

2. Ne pada nam na pamet da rušimo sajt Peščanika.

3. Pridružujemo se pozivu grupe autora da Univerzitet Union u Beogradu pokrene postupak preispitivanja disertacije i doktorskog zvanja g. Šapića, uz punu nepristrasnost i nezavisnost tog postupka, tako što će u odlučivanje o validnosti doktorata g. Šapića uključiti i profesore koji nisu zaposleni na Unionu.

4. Svi naredni postupci kako Aleksandra Šapića, tako i DS, zavisiće od ishoda tog preispitivanja. I biće preduzeti bez oklevanja, patetike i spinovanja.

Aleksandar Šapić odbacio je tvrdnje da je njegov doktorat plagijat, kao i da je nenamerno propustio da navedem izvor u svom doktoratu. Predsednica skupštinskog odbora za nauku Aleksandra Jerkov izrazila je žaljenje što članovi odbora nisu usvojili predloge zaključaka sa sednice koji su pored ostalog predviđali unapređenje standarda za vrednovanje kvaliteta i autentičnosti naučnih radova.

"Mogu samo da izrazim žaljenje što zaključci sa sednice nisu prihvaćeni od strane vladajuće koalicije, iako su predstavnici Ministarstva prosvete istakli da su predlozi za njih prihvatljivi", rekla je agenciji Beta Jerkov koja je i poslanica Demokratske stranke (DS).

Pokret "Dosta je bilo" zatražio ostavku

Pokret "Dosta je bilo" zatražio je danas od predsednika Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića da odmah podnese ostavku zbog sumnje da je plagirao doktorsku disertaciju i time činom diskreditovao sebe kao nosioca javne funkcije.

Kako se ističe u saopštenju, ti novi dokazi o plagiranju doktorske disertacije izneti u tekstu "Drski plagijat Aleksandra Šapića" objavljenom na sajtu "Peščanik" potvrdjuju stav pokreta "Dosta je bilo" da je plagirani rad ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića vrh ledenog brega lažnih doktorata javnih funkcionera.

Pokret "Dosta je bilo", bivšeg ministra privrede Saše Radulovića, dao je punu podršku stručnoj akadameskoj zajednici da nastavi sa analiziranjem doktorskih disertacija i pozvao političke partije da pozovu na odgovornost i razreše funkcija plagijatore u svojim redovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: