"Manite se priča o Če Gevari"

Interes SPS je da preživi ovaj period i nađe svoje mesto na političkoj sceni, neka se svi manu priča o Če Gevari i razmisle o alternativi, kaže Ivica Dačić.

Izvor: B92

Petak, 04.07.2014.

11:08

Default images

Gostujući u Kažiprstu B92 prvi potpredsednik Vlade je rekao da nema ništa protiv toga da neko u SPS ima suprotne stavove od njegovih i stavova Vlade Srbije, ali da onda treba da mu izađe na crtu na kongresu stranke. Ipak, Dačić je istakao da je uveren da kada bi se danas u SPS glasalo o odlasku u opoziciju, da bi ishod bio jasan - svi bi bili za ostanak u Vladi.

"Sad da odemo u partiju, pitamo da li hoće da ruše vlast i odu u opoziciju, šta mislite kako bi glasali? Pa ne budite smešni. SPS treba da bude u vlasti ne da bi ostvarivao svoje ciljeve, već da bi radio nešto korisno, a to je jedini način da se afirmativno predstavite javnosti. SPS je bio na zgarištu, ja sam ga podigao, i ako neko hoće da podržava SPS samo zbog funkcija, a da ne podržava kada ih nema onda je to pogrešan pristup", rekao je Dačić govoreći o istupima u javnosti Branka Ružića i Milutina Mrkonjića.

Dačić je rekao da sa Ružićem nema nikakav problem, da normalno komuniciraju i da ga "bratski savetuje o svemu", kao što mu je rekao da ne bi trebalo da nedavno gostuje u "Utisku nedelje".

"Rekao sam mu da je to pogrešno, jer ako ne želi da brani Vladu, ne treba da učestvuje negde gde će tu vladu napadati. Ipak, to su unutarpartijske stvari. Zaprepašćen sam tolikim shvatanjem važnosti Branka Ružića, uz dužno poštovanje. Mlad je čovek, a politika treba da se vodi glavom, a ne nekim drugim delovima tela. Ako ima drugačije mišljenje, neka mi bude protivkandidat, ali ne može se sa funkcije kritikovati. Inače, njegov nastup u toj emisiji ne znam da li bih ocenio kao opozicioni, već da su to više njegovi lični stavovi", rekao je Dačić.

Što se tiče Mrkonjića, koji je Ružićev nastup "podržao" preko Tvitera, Dačić je upitao da li ljudi zaista veruju da Mrkonjić zna da se "zakači na Tviter".

"Zato se manite priča o Če Gevari, poručujem i njima, a možda i nekim drugima - legitimno je razgovarati o svemu, ali se mora razmisliti o alternativi", rekao je Dačić.

Kao razlog za razlike u SPS u javnosti se govori o navodnoj Dačićevoj servilnosti prema SNS-u, zbog čega se navodno potiskuje socijalistička ideologija partije. Sporna tačka je, pre svih, zakon o radu, a lider socijalista odgovara:

"Zašto niste razmišljali kada ste glasali? Vučić je rekao biće teške i bolne reforme, biće tako i tako. Ja sam zvao sindikate u koaliciju, rekao da ćemo braniti prava, a oni nisu hteli ni da čuju. Ja sad mogu da se spalim na terazijama, a taj zakon će biti usvojen. Mi se trudimo da pomognemo, ali na način na koji je to moguće sa ovakvom podrškom", rekao je Dačić.

O reformi policije i Tadiću

Foto: B92
Odnos sa SNS je bio spominjan i u kontekstu reformi policije i smena u MUP-u. Bivši ministar policije Dačić kaže da smatra da su te promene dobra stvar i da je on bio za njih, ali iako nije direktno rekao ko je bio protiv njih u prethodne dve godine, istakao je da u tom periodu nije bilo političke volje i da je on bio usamljen u tom stavu.

Za period od pre 2012. godine, direktno je okrivio Demokratsku stranku i Borisa Tadića, rekavši da je "dobro poznato da je DS zahtevao da direktor policije ostane Milorad Veljović".

"Smešne su priče da sam na bilo koji način sprečavao reforme u MUP-u. Kako Borisa Tadića nije sramota da govori to što govori. Miki Rakić i on su kontrolisali Savet za nacionalnu bezbednost i Biro. Pa 90 odsto naših svađa je bio oko toga zašto Veljović preskoči mene i obavesti njih o nečemu prvo ili sa njima planira akcije, a ne sa ministrom. Ne prihvatam odgovornost i to da o tome sada pričaju oni koji su ih branili i držali, jer su mislili da ću ja da dovedem svoje ljude", rekao je Dačić.

On je rekao da je zbog takvih stvari najbolje da ministar policije bude iz najveće stranke.

"Moja pozicija je bila nemoguća i neodrživa, jer sam iz manje stranke. Meni je Tadić predložio to mesto, ja sam se tada naljutio jer nisam hteo da ga prihvatim", rekao je Dačić.

On je naveo i da nema nameru da se svađa, ali da su "oni sprečavali promene direktora policije i da svi to znaju". Dačić je odbacio i kritike ministarke Zorane Mihajlović o tome da je "MUP trpeo" dok ga je on vodio i rekao da joj je poručio da se obrati Vučiću.

Lider SPS je naveo i da su mediji, uključujući i B92, uzimali tekstove od policije, izmišljali afere zbog njegovih stavova, a rekao je i da su objavljivane službene tajne.

"Apsolutno nisam bio zadovoljan radom policije, ali bolje rade oni nego mnogi koji ih napadaju. Nemojte da mislita da sa njima nisam sarađivao, bio sam otvoren za saradnju, a samo sam tražio da poštuju hijerarhiju, ali nisu jer su imali političku zaštitu na nivou višem od mog", rekao je Dačić.

O Kosovu, papi i diplomatiji

Foto: B92
Dačić je rekao da je u prethodnom periodu vođena i pogrešna politika prema situaciji na Kosovu, koja je imala koncepciju bez konsekvencij.

"Naša koncepcija je bila da 'ne priznajemo nezavisnost Kosova'. To imamo napisano, kažemo radi reda, a to misli i međunarodna zajednica. Sada ne govorimo na takav način, već smo aktivni učesnici u procesu, a ra nije nismo bili. Naš zadatak je da nađem i tražimo rešenja, glavni adut nam je UN. Oni mogu da dobiju članstvo u međunarodnim organizacijama, ali u UN ne mogu ući bez saglasnosti zemalja koje su na našim pozicijama", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija zainteresovana za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da to zavisi od formiranja vlasti u Prištini i da Srbija zbog ove situacije trpi, pre svega u pristupnim pregovorima sa EU, jer ne može da otvori poglavlje 35.

Dačić je rekao i da je nezavisnost Kosova "proces koji klizi".

Prvi potpredsednik Vlade ponovio je i da bi dolazak pape bio koristan za Srbiju.

"Da li je poseta pape Srbiji korisna ili ne, ne treba da diskutijemo o tome. Naravno da je korisna. Kada je korisna za veće dražave od Srbije, bila bi korisna i za nas", rekao je on.

Dačić je kritikovao pojedine negativne reakcije u javnosti na mogući dolazak poglavara Rimokatoličke crkve u Srbiju, ističući da u vladi postoji razumevanje za njegovu ideju dolaska pape u Srbiji.

"Vatikan ne priznaje Kosovo. Na Kosovu su ugroženi hrišćanska tradicija i kultura. Da li želimo da Vatikan bude na našoj strani li na strani nezavisnosti Kosova", rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

Istučući da ga zanima šta Srpska pravoslavna crkva misli o mogućoj poseti pape, Dačić je kao rešenje da se izbegnu mogući problemi oko dolaska naveo grčko rešenje, gde je vlada pozvala papu.

O diplomatiji i zaduženjima ministra spoljnih poslova, u svetlu niza poseta premijera Aleksandra Vučića, Dačić je rekao da svako "hvata svoju liniju u spoljnoj politici".

"To su sastanci premijera, tu nema problema. Ja sam razgovarao sa 60 šefova diplomatije, ali je medijska pažnja usmerena na premijera. Pretpostavljam da je do medija, jer ja informacije o svim aktivnostima dajem, a koliko se pojavljuju, t o je do vas. Problem je što ljudi, javnost, pa i neki političari ne razumeju baš procese. Kada dođe ministar spoljnih poslova Vatikana, nije došao da održi misu, nego da se obnove važni odnosi, ali ta poseta kod nas bude kod vremenske prognoze", rekao je Dačić.

Osvrnuvši se se na rad Vlade u proteklom periodu, Dačić je rekao da je "ovo Vlada sa mnogo većim političkim kapacitetom u smislu spremnosti da donosi odluke za koje bi neka druga vlada razmišljala da li može da dobije glasove u parlamentu".

On je istakao da je reč o vladi političkog kontinuiteta kad su u pitanju strateški ciljevi zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: