UNICEF: Visoka smrtnost romske dece

Smrtnost dece u romskim naseljima skoro je dva puta veća u odnosu na ostatak stanovništa Srbije pokazuju rezultati istraživanja UNICEF-a o položaju dece i žena.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 03.07.2014.

15:45

Default images

Smrtnost odojčadi u romskim naseljima je i dalje skoro dva puta veća u odnosu na nacionalni prosek a€“ 13 promila u romskim naseljima u odnosu na šest promila medju opštom populacijom, odnosno 14 promila nasuprot sedam promila za decu ispod pet godina starosti.

"Rezultati istraživanja pokazali su da se jaz između žena i dece u romskim naseljima i ostatka populacije produbio u odnosu na 2010. Razlike između siromašnih i bogatih, dečaka i devojčica i ruralnih i seoskih sredina su sve veće", kazao je direktor UNICEF-a Mišel Sent Lo na konferenciji za novinare u Beogradu.

Do treće godine, 81 odsto dece je primilo sve preporučene vakcine, dok je to slučaj za manje od polovine romske dece.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović poručio je državi da ima "puno posla koji mora vrlo brzo da se odradi", jer rezultati nisu optimistični.

"Srbiju karakteriše velika depopulizacija, 300.000 ljudi ima manje u odnosu na poslednji popis. Država mora da preduzme mere, jer trendovi nisu ohrabrujući", kazao je Vukmirović.

Kad je reč o predškolskom obrazovanju, broj romske dece je opao sa 22 odsto na devet, dok je za ostalu decu on porastao na 50 odsto.

Oko 97 odsto dece školskog uzrasta upiše se u prvi razred, dok za decu romskih naselja taj procenat pada na 69 odsto. Takodje, 15 odsto devojčica romskih naselja pohadja srednju školu, dok je taj broj za ostalu decu 89 odsto.

Više od polovine devojčica romske pripadnosti stupilo je u brak pre 18. godine, dok se 17 odsto ovih devojčica udalo pre 15. godine.

Medju njima, 38 odsto adolescentkinja rodilo je bar jedno dete pre punoletstva.

Podaci iz oblasti dečje zaštite pokazuju napredak kada je u pitanju disciplinovanje dece. Od 2010. godine, procenat dece koja su doživela psihičko ili fizičko nasilje je opao na 43 odsto kod opšte populacije, odnosno na 66 odsto u romskim naseljima.

Istraživanje medjunarnodnih pokazatelja (MICS 5) je medjunardni istraživački projekat UNICEF-a koji ova organizacija sprovodi svakih pet godina u više od 100 zemalja sveta.

Podaci ovog istraživanja čine deo priprema za konačni izveštaj Generalnog sekretarijata Ujedinjenih nacija o Milenijumskim razvojnim ciljevima 2015. godine.

Nova strategija za unapređenje položaja Roma

Foto: Tanjug, Arhiva
Kancelarija za ljudska i manjinska prava organizovala je konsultativne sastanke u cilju izrade Polazne studije za novu strategiju za unapredjivanje položaja Roma, a direktorka Kancelarije Suzana Paunović rekla je da nova strategija mora da ima jasno definisane mere i aktivnosti.

Paunović kaže da je rad na Polaznoj studiji prilika da se uvidi stepen i uspešnost implementacije mera aktuelne Strategije za unapredjivanje položaja Roma i stvore bolji preduslovi za izradu nove strategije, koja treba da bude usaglašena sa Strategijom Evropa 2020.

Nnova strategija mora da ima jasno definisane mere i aktivnosti, ali i odgovornosti državnih organa i institucija za sprovodjenje mera iz njihove nadležnosti.

Ona je istakla i da Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva planira TAIEX misiju, kao jednu od aktivnosti u procesu izrade Polazne studije, a kao priliku da se čuju pozitivna iskustva zemlje članice Evropske unije u procesu inkluzije Roma i ista posluže u izradi Strategije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić pohvalila je proces izrade Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije, kojim je koordinirala Kancelarija za ljudska i manjinska prava i izrazila nadu da će i proces izrade Polazne studije, a time i nove strategije za unapredjivanje položaja Roma biti vodjen na isti način.

Ona je podsetila i na višestruko diskriminisane unutar romske zajednice, čiji se status mora imati u vidu prilikom procesa planiranja.

Konsultativnom sastanku u Beogradu prisustvovali su predstavniici relevantnih državnih i pokrajinskih institucija i organa, a poseban sastanak organizovan je i sa organizacijama civilnog društva, koje se aktivno bave pitanjima unapredjivanja položaja i statusa Roma u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: