Utorak, 01.07.2014.

23:57

Crna Gora hoće u Arapsku ligu

Posle diplomatske ofanizive za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, Crnogorci su rešili da zakucaju i na vrata - Arapske lige, pišu Novosti.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Vlada podno Lovćena planira da to uradi do septembra, kada će zvanično zatražiti status zemlje gosta.

okviru Lige sarađuju 22 arapske zemlje i četiri gostujuće, među kojima nema nijedne sa Balkana.

U Kao ključni razlog želje za članstvom, kako navodi Pavle Karanikić iz Ministarstva spoljnih poslova, jeste sve bolja saradnja sa zemljama tog dela sveta.

"Otvoriće se mogućnost učešća naših visokih zvaničnika na sastancima Arapske lige gde dolazi i do bilateralnih kontakata", saopštava Karanikić.

Inače, saradnja Crnogoraca i Arapa pojačana je poslednjih nekoliko godina, a prema podacima Privredne komore od 2007. do 2013. u Crnu Goru se slilo oko 80 miliona evra arapskih investicija. U međuvremenu je stečeno i čvrsto prijateljstvo premijera Mila Đukanovića sa princom iz Abu Dabija šeikom Muhamedom Bin Zajedom al Nahjanom koji je krajem prošle godine boravio u Crnoj Gori.

Poznato je da je kraljevska porodica sa podgoričkom "Atlas grupom" uložila oko 150 miliona evra u izgradnju "Atlas kapital centra" u Podgorici, a u planu su novi ambiciozni projekti i na Crnogorskom primorju. Ova kompanija traje već 40 godina i uključena je u brojne projekte na Bliskom istoku, u Severnoj Americi, Evropi i jugoistočnoj Aziji.

Iako do vrata Arapske lige ima mnogo koraka, ekonomisti u Crnoj Gori veruju da bi članstvo u društvu šeika značilo mnogo. Crnogorci bi mogli lako postati kopča ostatku Balkana i da se susedi ekonomski okrenu arapskom svetu, koji samo na geografskoj karti izgleda nedostižno.

Široke ruke

Princ Abu Dabija, šeik Muhameda bin Zajed el Nahjan ostao je u lepom sećanju osoblju vile "Gorica" u Podgorici koje ga je opsluživalo prilikom njegove poslednje posete Crnoj Gori. Pričalo se da je svakog, od konobara do kuvara, nagradio sa po hiljadu ili više dolara, što je na kraju sve zajedno ispalo oko 50.000 bakšiša, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: