Petak, 27.06.2014.

15:35

Dačić: Ministarka je neinformisana

Ministar Ivica Dačić izjavio da je ministarka Zorana Mihajlović očigledno neinformisana o dešavanjima dok je on predvodio resor unutrašnjih poslova.

Izvor: Beta

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je optužbe ministarke i potpredsednice SNS Zorane Mihajlović da za vreme njegovog vođenja MUP-a nisu sprovođene reforme.

"Ne želim da raspravljam o pojedinačnim izjavama. Gospođa Mihajlović je očigledno neinformisana o dešavanjima, neka pita svog predsednika stranke (Aleksandra Vučića)", rekao je Dačić novinarima nakon susreta sa šefom diplomatije Vatikana Dominikom Mambertijem.

Potpredsednica Vlade Srbije i funkcionerka SNS Zorana Mihajlović ocenila je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu sa tadašnjim premijerom Ivicom Dačićem trpelo, jer u njemu nisu sprovođenje reforme.

"Vrlo je teško biti premijer i rukovoditi ministarstvom. Tako da verujem da je MUP sasvim sigurno trpeo, u smislu nesprovođenja reformi. To nije nikakvo opravdanje, ali očito da se nije vodilo računa", kazala je Mihajlović za dnevni list "Politika".

Dačić je kazao da se od početka zalagao za reforme u MUP-u.

"Od početka svi u ovoj zemlji znaju da sam tražio da se ti ljudi u policiji promene. Ja nisam adresa za tako nešto, to nije korektno, ali šta da radim, ona je to radila i dok sam bio premijer", rekao je Dačić.

Predsednik SPS je bio ministar unutrašnjih poslova i u vladi sa DS od 2008. do 2012. godine, a tu dužnost vršio je i u vladi sa SNS od 2012. do izbora 2014. godine kada je bio i premijer.

Dačić je dodao da nije u redu da neko preko njega vraća sebe na političku scenu, sa temama koje više nisu aktuelne.

"Ja nisam upravljao policijom jer mi nisu dali. Nisam mogao da promenim te ljude u policiji jer je o tome morala da odluči vlada, a za to nije postojala politička volja i tako je bilo od početka do kraja", rekao je on.

Dačić je kazao da nije on branio od smenjivanja policijske generale koje su smenjeni prošle nedelje.

"Šta, da ih nisam ja branio? Uostalom, i vi (novinari) nemate pravo da me to pitate. Svi ste vi bili za očuvanje tog policijskog vrha. Kada sam ja to hteo da sprečim, svi ste služili njima da objavljujete tekstove koje su vam davali. Ko vam je davao te tekstove? Kad sam hteo da smenim policijski vrh nastala je afera Banana", rekao je Dačić.

U toj aferi Dačić je doveden u vezu sa članom kriminalnog klana Darka Šarića, Radoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana.

Dačić je kazao da je pogrešio jedino što sam pristajao da ne bude promena u policiji, ali da je to činio iz želje da opstane dogovor sa bivšim liderom DS Borisom Tadićem.

"SPS radi ozbiljno i odgovorno"

Dačić je rekao da SPS "ozbiljno i odgovorno radi na tome da obavlje državne funkcije koje su mu poverene" i dodao da će partijski kongres biti održan "do kraja godine".

Dačić je novinarima u Palati Srbije rekao da će kongres zakazati ovih dana i da će taj kongres biti redovan.

"To je pitanje budućnosti partije i traženja identiteta u vremenu kada su sve druge partije sem Srpske napredne stranke praktično nestale sa političke scene", rekao je Dačić, koji je prethodno, u svojstvu ministra spoljnih poslova, imao sastanak sa sekretarom Vatikana za odnose s državama, nadbiskupom Dominikom Mambertijem.

Dačić je u vezi sa održavanjem kongresa rekao: "Sigurno to ne radimo zbog SNS-a. Radimo to zbog sebe".

Dačić je ocenio da su odnosi SNS i SPS "korektni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: