Vučić: Beč nas doživljava drugačije

Premijer Aleksandar Vučić izjavio da Srbija ima najbolje odnose sa Austrijom u poslednjih 100 godina i da će drugačijim imidžom uspeti da privuče investitore.

Izvor: B92

Sreda, 04.06.2014.

18:30

Default images

Premijer je naveo da su njegovi domaćini u glavnom gradu Austrije pokazali da se Srbija doživljava na mnogo drugačiji način, nego što je bilo do skora i poručio da tu priliku Srbija mora da iskoristi.

"Baš na stogodišnjicu Prvog svetskog rata, dočekali su nas kao prijatelje", rekao je Vučić u Beču u razgovoru za RTS.

Prema njegovim rečima, u Beču se tokom posete sa mnogo uvažavanja govorilo o reformskim planovima Srbije i pružena je puna podrška neophodnim ekonomskim i političkim reformama u Srbiji.

"Razgovarali smo sa predstavnicima industrijalaca, sa brojnim privrednicima, rekao bih sa najznacajnijim austrijskim kompanijama - neke koje već imaju svoje biznise u Srbiji, neke koje planiraju da dođu našu zemlju", dodao je premijer Srbije.

"Mislim da tu priliku treba da iskoristimo, jer samo boljim i drugačijim imidžom, većim uspehom koji postignemo u inostranstvu, uspećemo lakše da privučemo investitore i da našu ekonomiju podignemo", podvukao je Vučić.

Srpski premijer je istakao da je Srbija, prvi put, po bruto društvenom proizvodu najjača na Zapadnom Balkanu.

"Daleko smo od životnog standarda jedne Hrvatske, i po visini plata i po visini penzija, ali po prvi put je Srbija po ukupnom BDP-u najjaca ekonomska sila na Zapadnom Balkanu", naveo je Vučić.

Srbija će, takođe, prvi put ove godine, po projekciji iz prva četiri meseca, imati najveću razmenu sa Austrijom od svih zemalja Zapadnog Balkana umesto Hrvatske, rekao je Vučić, ocenjujući da to nije lako, imajući u vidu ogromnu razmenu koju Hrvatska ima sa Austijom.

"To govori o tome da Srbija u jednoj sferi ima zaista dobar i veliki uspeh, a to je povećanje izvoznih kapaciteta", zaključio je Vučić.

Sa Fišerom o reformama, pregovorima sa Prištinom, poplavama...

Premijer Vučić sastao se danas u Beču sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, čime je završena njegova jednodnevna poseta toj zemlji. Sa Fišerom je razgovarao o ekonomskim reformama u Srbiji, pregovorima sa Prištinom, situaciji nakon poplava i saradnji u regionu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijer Vučić je naglasio da Srbija ima dobru saradnju sa zemljama u regionu i da predstavlja faktor stabilnosti na Balkanu.

"Imamo dobre odnose sa komšijama i oni su ojačani nakon poplava koje su zadesile region. Planiramo i donatorsku konferenciju sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom", naglasio je Vučić.

Tokom susreta dvojica zvaničnika razgovarala su i o procesu pridruživanja EU i dijalogu Beograda sa Prištinom, koji je vrlo pozitivno ocenjen, navodi se u saopštenju.

Predsednik Fišer čestitao je premijeru Vučiću izborni rezultat i imenovanje na novu funkciju, i pozdravio napredak u procesu pregovora Beograda i Prištine, naglasivši da je to pokazalo da je dijalog moguć.

Tokom zvanične posete Austriji Vučić se sastao sa najvišim predstavnicima austrijske države.

Vučić je u Austriji trebalo da boravi 18. i 19. maja, ali je posetu morao da odloži zbog katastrofalnih poplava u Srbiji.

Austrijski kancelar Verner Fajman bio je sprečen, zbog ranije zakazanog boravka u Gracu, da se sastane sa srpskim kolegom.

Vučić je posetu započeo razgovorima sa vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom i zatim ga je primio šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

Takođe, Vučić je imao razgovore u Udruženju industrijalaca Austrije i potom učestvovao na konferenciji "Poslovni most" u organizaciji Senata privrede Austrije i Srbije.

Austrijski sagovornici u razgovoru sa srpskim premijerom istakli su odlične odnose dve zemlje i obećali nastavak podrške Srbiji na putu u EU.

Premijer Aleksandar Vučić rekao u Beču da Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da čini sve da bude uz svoje evropske partnere. Sa svojim sagovornicima razgovarao je i o poplavama koje su pogodile našu zemlju. Šta su mu poručili austrijski zvaničnici čitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: