Utorak, 06.05.2014.

00:30

Mišković će se žaliti zbog pasoša

Odbrana Miroslava Miškovića danas predaje žalbu na sudsko rešenje kojim su mu za još tri meseca produžene mere oduzimanja pasoša i napuštanja boravišta.

Izvor: Tanjug

Default images

U nastavku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu vlasniku Delta holdinga, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još osmorici optuženih, Miškovićev branilac Zdrenklo Tomanović je rekao da danas ističe rok za predaju te žalbe i da će ona danas biti podneta sudu.

Žalba se inače, podnosi preko prvostepenog suda koji je doneo rešenje na koje se žali, u ovom slučaju Specijalnom, a o njoj će odlučivati Apelacioni sud.

Sudija Vladimir Vučinić ukazao je da žalba ne može da ode iz Specijalnog suda u Apelacioni sud, dok traje suđenje koje je zakazano do kraja sedmice, jer sa njom moraju da odu i spisi predmeta, koji su međutim, neophodni za vođenje procesa. Tako će biti i sa žalbom koju je sudu 25. aprila podneo drugi Miškovićev branilac Nebojša Maraš, napomenuo je sudija.

Apelacioni sud u Beogradu je juče potvrdio rešenje kojim je predviđeno da bez pasoša još tri meseca bude i Miškovćev sin Marko, uz meru zabrane napuštanja boravišta.

Specijalni sud u Beogradu produžio je sredinom aprila za još tri meseca meru oduzimanja pasoša vlasniku Delta holdinga, i istovremeno odbio njegovu molbu da mu trajno vrati pasoš i ukine zabranu napuštanja boravišta, čime je Miškoviću onemogućeno da putuje u inostranstvo.

Miškoviću je oduzet pasoš i izrečena zabrana napuštanja boravišta 23. jula prošle godine, kada je uz jemstvo od 12 miliona evra koje je uplatila njegova kompanija u gotovini na račun suda, pušten iz pritvora. Od kada se brani sa slobode, vlasnik Delta holdinga se tri puta obraćao sudu da mu vrati putnu ispravu i omogući put u inostranstvo na sastanke s poslovnim partnerima.

Sud je samo u decembru prošle godine Miškoviću odobrio put u London i privremeno mu vratio pasoš, dok je u januaru i aprilu odbio njegove zahteve za putovanja u Holandiju i Italiju.

Miroslav Mišković je krajem decembra završio izlaganje svoje odbrane, a njegov sin, kao i Đurašković to su učinili krajem februara. U nastavku suđenja se očekuje da i ostali optuženi završe izlaganje odbrane nakon čega će otpočeti dokazni postupak.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći kao i strani posmatrači kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika "Delta holdinga", po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Svi optuženi su u istrazi kao i na početku suđenja u izjašnjavanju o krivici negirali da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: