Građani ljuti na Kamerona

Grupa građana kritikovala je britanskog premijera Dejvida Kamerona zbog izjave da je Velika Britanija "hrišćanska zemlja".

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

13:58

Default images

Tvredeći da takva tvrdnja može da dovede do podela i otuđenja, oko 50 javnih ličnosti uputilo je otvoreno pismo premijeru, izrazivši zabrinutost zbog "negativnih posledica" koje bi mogle da imaju njegove reči.

Pismo je objavljeno danas u Dejli telegrafu, a povodom članka od prošle nedelje u Čerč tajmsu, u kojem je Kameron govorio o svojoj veri i o tome kako mu je pomogla da pronađe "mir".

Kameron je između ostalog govorio i o tome da Britanija treba da pokaže "snažnije uverenje da je hrišćanska zemlja".

U otvorenom pismu upućenom Kameronu priznaje se pravo premijeru da ima svoja verska ubeđenja, ali se navodi da njegove reči ne oslikavaju situaciju u zemlji.

Velika Britanija je pre svega "pluralističko društvo" i "nereligijsko".

"Ponavljajući da je suprotno, doprinosi se otuđenju i podelama u našem društvu", poručili su autori teksta, među kojima ima naučnika, pisaca, filozofa, akademika.

Na poslednjem popisu stanovništva u Britaniji 2011. godine 59 odsto građana izjasnilo se kao "hrišćani", dok se 2001. tako izjasnilo 72 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: