Kuršumlija: Više para, više beba

U opštini Kuršumlija proteklih decenija se beležio pad nataliteta. Ali ove godine, zahvaljujući novčanoj pomoći porodiljama, broj beba se povećao.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

14:11

Default images

Lokalno rukovodstvo je donelo odluku da obezbedi finansijsku pomoć porodiljama i parovima koji se odluče da imaju decu, a takva odluka je prvi put doneta prošle godine kad je, posle nekoliko decenija, rođeno nešto više novorođenčadi nego ranije. Naredne godine finansijska sredstva za porodilje će biti uvećana, a izdvajaju se iz opštinskog budžeta, merama štednje.

Ove godine opština je izdvojila oko 22 miliona dinara za pomoć porodiljama i parovima koji su dobili treće dete. Ali, kako bi se podržao natalitet, u toj opštini su odlučuli da sve bebe rođene ovoj godini dobiju novčanu pomoć.

"I ove godine se daje 40.000 jednokratno za majke koje su u radnom odnosu, a za one koje nisu 20.000 mesečno, godinu dana, s tim što imamo jednu novinu. Majke koje su rodile treće dete tih 20.000 primaće 18 meseci", kaže Radoljub Vidić predsednik opštine Kuršumlija.

Prošlogodišnja akcija pomoći porodiljama i parovima koji su dobili dete dala je dobre rezultate i po prvi put u opštini Kuršumlija se, posle nekoliko decenija, beleži rast nataliteta. Tako je za tri meseca ove godine rođeno 40 beba, što je za 12 više u odnosu na isti period prethodne godine.

Prošle godine pomoć od 20.000 mesečno primalo je oko 150 majki, zato i nije čudno što su se mnoge odlučle za rađanje još jednog deteta.

U opštini Kuršumlija kažu da ove godine očekuju još veći broj novorođenčadi zbog čega unapred razmišljaju o povećanju finansijskih davanja roditeljima naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: