Keri upozorava Rusiju zbog Ukrajine

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je Rusiju da će snositi dodatne posledice ako se ne stiša tenzija u Ukrajini i ruska vojska se ne povuče sa granice

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 13.04.2014.

09:25

Default images

U telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, Keri je "jasno rekao da, ukoliko Rusija ne preduzme mere za smirivanja tenzija na istoku Ukrajine i ukoliko ne povuče svoje vojnike sa (rusko-ukrajinske) granice, snosiće dodatne posledice", izjavio je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta.

Američki potpredsednik Džo Bajden trebalo bi 22. aprila da otputuje u Ukrajinu, gde će potvrditi podršku Vašingtona Kijevu i razgovarati o načinima da se poboljša energetska bezbednost te zemlje u kontekstu krize sa susednom Rusijom.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je u petak sankcije za bivšeg potpredsednika ukrajinskog parlamenta, šest separatističkih lidera s Krima i krimsku gasnu kompaniju zbog ruske aneksije tog crnomoroskog poluostrva.

U nekoliko gradova na istoku Ukrajine od juče se vode borbe.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izjavio je jutros da je počela "antiteroristička akcija" u gradu Slavjansku, u Donječkoj oblasti, gde su naoružane grupe zauzele zgrade lokalnih vlasti.

Zbog krize koja je nastala u tom delu Ukrajine u Ženevi će 17. aprila biti održan sastanak visokih predstavnika Ukrajine, Rusije, SAD i Evropske unije.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov zapretio je odustajanjem od tih razgovora, ukoliko se u Ukrajini primeni sila za rešavanje problema.

Lavrov je još jednom podsetio Kerija na činjenicu da je politička kriza u Ukrajini uopšte, a naročito u njenom jugoistočnom delu, izazvana neuspehom sadašnjih ukrajinskih vlasti da uzmu u obzir legitimne potrebe i interese Rusa i stanovništva koje govori ruski.

Rukovodstvo u Kijevu pokazuje nesposobnost da preduzme odgovornost za sudbinu zemlje i da efikasno angažuje sve političke snage i regione u procesu izrade nacrta novog ustava, istakao je Lavrov.

On je u razgovoru s Kerijem izrazio spremnost svoje zemlje da razmotri informacije o navodnim ruskim agentima u jugoistočnoj Ukrajini, ukoliko američka strana ima neke konkretne podatke o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: