"Amnestija ako sami napuste zgrade"

V.d. šefa države Aleksandar Turčinov izjavio je da će oni koji su zauzeli upravu Službe bezbednosti biti oslobođeni od krivičnog gonjenja ako napuste zgrade.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

10:56

Default images

Demonstranti su zauzeli zgrade Službe bezbednosti u Lugansku i zgradu oblasne uprave Donjecka.

"U slučaju da ljudi odlože oružje i oslobode administrativne zgrade, biće oslobodjeni krivične odgovornosti. Spreman sam da to garantujem predsedničkim ukazom", rekao je Turčinov na skupštinskoj sednici, prenela je ukrajinska agencija UNN.

Turčinov je rekao da je taj predlog razmotrio sa ljudima koji se nalaze u zauzetim zgradama Luganska i Donjecka.

RIA Novosti navodi da je Turčinov rekao da je telefonom razgovarao sa ljudima koji su zauzeli zgradu SBU u Lugansku.

"Kako ne bi bilo krvoprolića, izneo sam predlog gradjanima koji se nalaze u toj zgradi i spreman sam isti predlog da iznesem ljudima koji se nalaze u Donjeckoj oblasnoj administraciji“, kazao je on.

UNN podseća da je juče saopšteno da je poslanička grupa opoziciona Partije regiona, čiji je lider bio svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, pripremila i unela u skupštinsku proceduru nacrt zakona o amnestiji demonstranata sa istoka i juga zemlje.

Partija Sloboda Olega Tjagniboka, navodi ta agencija, protivi se zakonu o amnestiji.

"Ni u kom slučaju ne glasati za zakon o amnestiji, to je otvorena provokacija, kao i razgovori o federalizaciji koje inspiriše Kremlj, razgovori o ruskom jeziku kao drugom zvaničnom",rekao je Tjagnibok.

UNN podseća da je 8. aprila u Harkovu sprovedena "antiteroristička operacija" u kojoj je privedeno 70 osoba, kao i da su u poslednje vreme bile zauzete zgrade Donjecke i Harkovske oblasne administracije, uprave SBU u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, tužilaštva u gradu Mariupolju, i da su bile blokirane saobraćajnice u Donjecku, Lugansku i Harkovu.

Turčinov je, kako navode agencije, rekao da će većina podržati sprovodjenje reformi lokalne samouprave.

"Mi smo spremni da hitno razmotrimo pitanje u vezi sa proširenjem prava lokalne samouprave. To je pozitivan proces, a mi smo spremni da idemo tim putem", rekao je predsednik Rade i v.d. ukrajinskog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: