Ima li Nemaca u Nemačkoj?

Broj stranaca u Nemačkoj porastao je u 2013. na više od 7,6 miliona, što je za 5,8 odsto više nego u 2012, saopštio je Savezni zavod za statistiku u Vizbadenu.

Izvor: B92

Petak, 07.03.2014.

10:50

Default images

Time je broj stranaca postao najveći od 1992. godine.

Tri četvrtine ukupnog broja novopridošlica i novorodjenih stranaca potiču iz zemalja Evropske unije (EU) - najčešće iz Poljske, Rumunije i Bugarske.

Kada je reč o odnosu stranaca i Nemaca, ankete cešto pokazuju da većina Nemaca misli da su stranci dobrodošli sve dok rade, da je nemačkoj privredi za uspeh potrebna inostrana radna snaga, ali i da useljenici iz EU koji nemaju radno mesto u Nemačkoj treba da napuste zemlju.

Većina Nemaca, prema anketama koje sprovode različiti instituti, misli, takođe, da političke partije premalo čine da bi rešile probleme, koji nastaju useljavanjem stranaca.

U Nemačkoj se vodi i debata o tzv. "useljavanju siromaštva" sa istoka EU a povodom stupanja na snagu mera da Rumuni i Bugari od 1. januara slobodno mogu da traže posao na celoj teritoriji EU.

Konzervativci upozoravaju na opasnost zloupotreba nemačkog socijalnog sistema i, između ostalog, predlažu uzimanje otisaka prstiju od onih koji su se "ogrešili" o taj sistem, kao i zabranu njihovog ponovnog ulaska.

Iz redova socijaldemokrata su stizale kritike na račun konzervativaca, naročito, bavarskih, zbog kampanje protiv takozvane "mirgracije siromaštva" iz Rumunije i Bugarske, uz ocenu da takvi stavovi štete i Evropi i Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: