Subota, 08.02.2014.

12:25

Tribunal za zločine OVK van Kosova?

Evropska unija je pripremila nacrt statuta novog tribunala koji će biti lociran van Kosova, a sudiće po optužbama za zločine od 1998-2000, piše Tribuna.

Izvor: Tanjug

Default images

Prema tom listu, koji navodi da je imao uvid u nacrt statuta tribunala, sedište suda, za koji se predviđa da nastavi rad Istražnih specijalnih snaga Euleksa, biće van Kosova i kosovskog sudskog sistema da bi se obezbedila nezavisnost sudstva, brzo i pravedno procesuiranje, ali i zbog bezbedonosnih rizika.

U kopiji nacrta statuta, objašnjava se da će novi tribunal biti formiran po zahtevu same vlade, ali da bi postao funkcionalan potrebno je da dobije saglasnost dve trećine poslanika skupštine Kosova.

Tribunal će biti nadležan za slučajeve kao što su genocid, zločini protiv čovečnosti, ratni zločini i ostali zločini protiv pravde.

Tribunal će se baviti mogućim slučajevima zločina u periodu 1998 - 2000 godine, a na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine SE Dika Martija.

Dik Marti je u svom izveštaju izneo optužbe protiv bivših glavnih rukovodilaca OVK, uključujući i aktuelnog kosovskog premijera Hašima Tačija, zbog trgovine organima na KiM, a pominju se i trgovina drogom, oružjem, cigaretama kao i kidnapovanja i ubistva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: