Gladni i prevareni stigli iz Sočija

Grupa od 105 radnika iz Srbije i 18 iz BiH, koji su u Sočiju bili pritvoreni jer nisu imali radne dozvole, stigli su u Beograd- umorni, prevareni i bez zarade.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2014.

22:36

Default images

Avion iz Sočija sleteo je na beogradski aerodrom oko 21.30.

Oni su u Sočiju radili bez neophodnih dokumenata, i došli su samo sa turističkim vizama, zbog čega ih je nakon provere na jednom gradilištu za Olimpijske igre privela Federalna migraciona služba.

Vlada Srbije odlučila je u utorak da čarter letom "Er Srbija" iz Sočija hitno budu prebačeni u zemlju.

Radnici su stigli gladni i iscrpljeni.

"Nismo plaćeni, o vlastima Rusije neću ni da govorim... Nehumani uslovi, tri dana nismo jeli, bili smo na kiši, niko da nam se obrati", ispričao je za B92 jedan od radnika, Goran Nikolić.
Foto: Tanjug
"Šta se desilo - radili smo i svi su vikali: pare na kraju... Završili smo posao, došao kraj, ali para nema", priča Slobodan Babić.

"Želim da se zahvalim državi Srbiji, Vladi, ambasadoru Srbije, jer Vlada BiH nije htela uopšte da nas podrži, uopšte nisu dolazili kod nas tamo", rekao je Miomir Stolica iz BiH.

Zahvaljujući diplomatskim predstavnicima Srbije u Rusiji, radnicima je omogućen povratak, a naše Ministarstvo spoljnih poslova obezbedilo je smeštaj u hotelu Slavija svima koji žive van Beograda.
Foto: Tanjug
U Ministarstvu rada obećavaju da će krivci za ovo što se desilo radnicima koji su otišli samo sa turističkim vizama - biti kažnjeni.

Ukoliko je bilo agencija koje su ljude slale na rad u inostranstvo i nisu imale adekvatnu licencu, licence će se oduzeti i preduzeti sve što je u skladu sa zakonom - pokrenuti sve postupke i obavestiti druge nadležne organe, rekao je Dragoljub Peurača iz Ministarstva rada.
Foto: Tanjug
Ovaj problem javljao se i ranije. Prava radnika mogla bi, prema procenama nadležnih, da budu regulisana potpisivanjem međuvladinog sporazuma sa Rusijom o uzajamnom zapošljavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: