Doputovali radnici iz Sočija

Grupa od 105 radnika iz Srbije i 18 iz BiH, koji su u Sočiju radili bez radnih dozvola i zbog toga bili pritvoreni, stigli su u Beograd.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.01.2014.

08:45

Default images

Avion iz Sočija sleteo je na beogradski aerodrom oko 21.30, rečeno je agenciji Beta.

Oni su u Sočiju radili bez neophodnih dokumenata, i došli su samo sa turističkim vizama, zbog čega ih je nakon provere na jednom gradilištu za Olimpijske igre privela Federalna migraciona služba.

Radnike su na čarter let "Er Srbija" ispratili ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić i konzul Milan Živković. U delegaciji koja je stigla iz Srbije, kako bi vratila radnike su pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Dragan Momčilović i specijalni savetnik ministra spoljnih poslova Marko Blagojević.

Vlada Srbije odlučila je u utorak da čarter letom iz Sočija hitno budu prebačeni u zemlju.

Radnici su stigli gladni i iscrpljeni.

Kako za Novosti kaže Danijel Denić iz Leskovca, prošli su kao bosi po trnju.

"Obećali su nam tri obroka, smeštaj za spavanje i odmor, a umesto toga spavali smo na daskama u objektu gde smo radili. Nismo imali ni nuždu gde da obavimo, bili smo bez igde ičega", kaže Denić i dodaje da verovatno ima još radnika koji imaju probleme sa papirima.

Radnike su dočekali njihova rodbina i prijatelji, a mnogobrojnim novinarima su u kratkim izjavama posvedočili da su bili zloupotrebljeni, da su radili maltene svaki dan u nedelji, a za to nisu bili uopšte ili veoma malo plaćeni.
Foto: Tanjug
Problem sa radnicima iz Srbije koji dolaze u Sočiju bez dozvole pojavljivao se i ranije. Vlasti Rusije su, međutim, uoči Olimpijskih igara u Sočiju i pretnje terorističkim napadima pojačale mere bezbednosti.

Srpski diplomatski izvori u Moskvi navode da bi izlaz iz situacije u kojoj poslodavci "na divlje dovode radnike iz Srbije i dovode ih u lošu situaciju, i ostavljaju bez novca", bilo potpisivanje međuvaldninog sporazuma o uzajamnom zapošljavanju.

Ambasador Terzić kaže da nadležni u Srbiji imaju izuzetnu saradnju sa ruskim vlastima, i očekuje da će nastali problem biti vrlo brzo rešen.

Podsetimo, ovo nije prvi put da su naši radnici, koji su preko građevinskih firmi angažovani na izgradnji zgrada za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, ostavljeni na cedilu, bez radnih dozvola, novca, adekvatnog smeštaja. Neki od njih imali su čak i problema sa policijom, upravo zbog toga što nisu imali adekvatne vize i dozvole za rad u Rusiji.

Oni su se javnosti obratili putem medija, u nekoliko navrata, a poslednji put javilo se oko 30 radnika koje su ruske vlasti stavile u pritvor.

Iako je agencija preko koje su otišli da rade u Soči, "Hej ju" u nedelju saopštila da su radnici u Rusiju poslati sa papirima, juče je iz Ministarstva rada saopšteno da to nije tačno, odnosno da agencija nije radnicima dala neophodna dokumenta, odnosno da ih je u Rusiju poslala na rad na crno. Zbog toga je najavljeno da će u tu agenciju biti poslate dve inspekcije.

"Radnici potpisali ugovor sa ruskom firmom"

Foto: Tanjug
Vlasnik čačanske agencije "Hej ju" Dušan Kukić izjavio je danas, povodom privođenja srpskih radnika, koji su u Sočiju boravili bez radne dozvole, da je samo posredovao prilikom pronalaženja radne snage, a da su radnici ugovor potpisali sa državnom ruskom firmom "Olimp stroj" kao izvođačom radova.

Prema njegovim rečima, svi angažovani su bili u obavezi da se pridržavaju ugovora kojima su regulisana njihova prava i obaveze.

"Bio sam posrednik u kontaktu između radnika i ruske firme, a jedini moj prekršaj je to što nemam licencu za uposlene koji će da idu van zemlje", naveo je on u izjavi Tanjugu.

Kukić naglašava da nikog nije vodio u Rusiju na rad ističući da je ugovor potpisan između svakog uposlenog i firme "Olimp stroj".

"U ugovorima stoji da je svim angažovanima obezbeđen prevoz, smeštaj, hrana i koliko će biti plaćeni. O uslovima u kojima rade ne mogu ništa da znam sa tri hiljade kilometara udaljenosti", rekao je on.

Radnicima je put platila kompanija koja ih je uposlila, a Kukić je, kako napominje, svakodnevno u kontaktu sa tamošnjim poslovođom koji je spona između zaposlenih i preduzeća "Olimp stroj".

"Poslovođa je bio u obavezi da vodi računa o radnicima kako bi se redovno isplaćivali", zaključio je on naglasivši da će se 30 ljudi koji su ostali u Rusiji vratiti u Srbiju večeras.

Inspekcija će proveriti detalje angažovanja

Agencija "Hej ju" iz Čačka nema dozvolu Ministarstva rada, pa samim tim ni pravo da se bavi poslovima posredovanja u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu, a tržišna inspekcija će proveriti detalje u vezi sa angažovanjem radnika iz Srbije u Sočiju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rada.

"Ministarstvo rada daje dozvolu za rad i obavlja nadzor nad radom registrovanih agencija, a u ovom slučaju, agencija "Hej ju" nema dozvolu i kao takva ne može da se bavi poslovima posredovanja u zemlji i inostranstvu jer nije registrovana i ne vodi se kao agencija za zapošljavanje", rekla je samostalni savetnik u Ministarstvu Ivana Čikarić za Tanjug.

Drama građevinara iz Srbije u ruskom gradu Sočiju kulminirala je u petak, kada je oko 40 njih privedeno, jer nisu imali radne dozvole.

Ruska Federalna migraciona služba proteklih dana je izvršila temeljnu kontrolu boravka svih stranih radnika zbog predstojećih Olimpijskih igara i privela na saslušanje sve one koji nisu imali važeće dozvole.

Čikarić je ukazala da bi se po dolasku radnika u zemlju moglo saznati više detalja, odnosno kako su otišli da rade, i da li su imali obezbeđene radne ili turističke vize.

"Pravilo je da, ukoliko agencija posreduje u zapošljavanju sa inostranim poslodavcem, ona sa njim mora da zaključi ugovor", poručila je Čikarić.

Govoreći o proceduri posredovanja u zapošljavanju, Čikarić je rekla da se spisak svih registrovanih agencija za zapošljavanje nalazi se na sajtu Ministarstva rada.

Takođe, ukoliko postoje sumnje da su načinjene zloupotrebe, pravilo je da tržišna inspekcija izađe na teren i ako postoje propusti koje je načinilo neko privredno društvo ili preduzetnik, Ministarstvo rada dostavlja zamolnicu tržišnoj inspekciji Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine da izađe na teren i proveri sve sporne detalje.

To je kako je kazala, učinjeno juče povodom slučaja radnika u Sočiju i inspekcija je imala osnova da već danas izađe na teren i ispita kako je do toga došlo.

Kazne koje izriče inspekcija koja kažnjava društva na osnovu Zakona o privrednim društvima ili su novčane ili se odnose na zabranu obavljanja delatnosti.

Govoreći o uslovima koje je potrebno ispuniti, Čikarić je rekla da agencija ne može da dobije dozvolu ukoliko nema zaposleno najmanje jedno lice sa visokom stručnom spremom i položenim ispitom za rad u zapošljavanju koji se polaže resornom ministarstvu.

Takođe potrebno je da se ispune prostorni i tehnički uslovi da bi agencija mogla da radi.

Agencija od ministarstva dobija dozvolu za delovanje na pet godina i za svo to vreme obavlja se nadzor njenog rada. Agencija je obavezna da dostavi Ministarstvu rada spisak sa imenima radnika svaki put kada radnike uputi u inostranstvo.

"Tako imamo uvid ko je otišao, u koju zemlju, na koje radno mesto i koliko lica je otišlo da radi", rekla je Čikarić.

Agencija za zapošljavanje je, prema Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti u obavezi da svakog radnika koga zapošljava u inostranstvu zaštiti, što podrazumeva i inoformisanje o uslovima rada i boravka u inostranstvu, da li je obezbeđen smeštaj, ishrana, troškovi prevoza, zdravstveno osiguranje...

U Srbiji postoji oko 60 registrovanih agencija za zapošljavanje, koje se mogu naći na sajtu resornog ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje.

U poslednjih nekoliko meseci usled nepravilnosti u radu oduzeto je i nekoliko dozvola.

U 2012. godini posredstvom NSZ u inostranstvo je poslato 19 radnika, a posredstvom privatnih agencija za zapošljavanje 403 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: