Toplotni udar zahvatio Australiju

Australijski zvaničnici upozorili su danas na rizik od velikih požara, jer je jugoistok kontinenta zahvatio talas ekstremno visokih temperatura.

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2014.

11:25

Default images

Zvaničnici strahuju da bi mogla da se ponovi "crna subota", kada je vatrena stihija 2009. odnela 173 života u državi Viktorija, u kojoj je tada vatra zbrisala nekoliko sela i uništila 2.000 kuća, prenela je agencija AFP.

Premijer Viktorije Piter Rajan rekao je da su naredna četiri dana najkritičnija od tragedije na "crnu subotu" i da najveća opasnost od požara preti u petak, jer će prema prognozama tada duvati jaki vetrovi. Na desetine hiljada vatrogasaca je u pripravnosti, a 1.290 brigada je u stanju "visoke pripravnosti", naveo je Rajan.

Države Južna Australija i Viktorija spremaju se ove sedmice za ekstremne vrućine i temperature iznad 40 stepeni Celzijusovih.

Talas vrućine kreće se kroz Australiju od zapadne obale, gde je u šumskom požaru u Pertu jedan čovek poginuo, a 52 kuće su uništene u nedelju. Na stotine stanovnika Perta je do danas zbog požara bilo u skloništima.

Šumski požari i visoke temperature su uobičajene u letnjem periodu u Australiji od decembra do februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: