Priština da uvaži posebnost severa

Konstitusanje srpskih opština na severu Kosova je rešenje kojim se otvara put da se ide napred, izjavio predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Izvor: B92

Nedelja, 12.01.2014.

09:15

Default images

Na severu Kosova kasno sinoć su održane svečane sednice na kojima su odbornici i većina gradonačelnika potpisali svečane izjave i stupili na dužnost.

"Rešenje koje je postignuto možda je moglo da bude i bolje, ali ono odgovara statusnoj neutralnosti i pregovaračkom okviru u kojem je vođen briselski proces i u kojem je postignut Briselski sporazum", rekao je Drecun za RTS.

Drecun je rekao da je Briselski sporazum postignut uvažavanjem posebnosti situacije na severu Kosova, dok Priština pokušava da omalovaži tu činjenicu i pokušava da nemetne rešenja koja ne mogu da se primene, jer srpski narod ne želi da ih prihvati na severu.

Od Prištine se sada traži, kako je istakao, da uvaži tu posebnost severa Kosova i da se ponaša konstruktivno, a to se očekuje i od predstavnika srpskog naroda koji su na izborima dobili mandat da se bore za interese naroda i države Srbije na KiM.

"U poslednje vreme upadamo u zamku Prištine koja pokušava da marginalnim i nebitnim, formalnim stvarima, pokaže albanskoj javnosti da Briselski sporazum nije toliko loš po Albance i samoproklamovanu nezavisnost", istakao je Drecun.

Reč je o unutrašnjim albanskim potrebama, ali, dodao je, i srpskim predstavnicima koji nasedaju na te priče Prištine.

On je istakao da je bitno da statusni okvir bude neutralan i da formiranje ovih opština bude u statusno neutralnom okviru, što se sa ovim rešenjem postiže.

Po pitanju ostavke Krstimira Pantića na mesto zamenika šefa Kancelarije za KiM, Drecun je kazao da je on dobio mandat da rešava probleme od građana i da su ostavke pasivno ponašanje, dok je na Kosovu potrebno aktivno ponašanje.

Drecun je rekao da je briselski okvir takav da je nemoguće da jedna strana izađe iz njega jer bi politička šteta bila prevelika.

"Albanci sada pokušavaju da formalnim začkoljicama isprovociraju i smire svoju javnost i obesmisle formiranje Zajednice srpskih opština", naveo je on.

Drecun je, komentarišući strateški sporazum koji je juče potpisan između Albanije i Prištine, ocenio da time pokušava da se marginalizuje Briselski sporazum u vreme kada se pripreme posete albanskog premijera Beogradu.

"Tirana pokušava da pokaže da je Kosovo vezano za Albaniju više nego za Srbiju", dodao je on.

Zato je odgovronost srpskih predstavnika koji su izabrani na lokalnim izborima mnogo veća jer će formiranje ovih opština i Zajednice srpskih opština biti najveća brana takvim pokušajima Tirane i Kosova, naglasio je Drecun.

Od Pantiće se zbog toga, navodi Drecun, kao i od drugih izabranih predstavnika očekuje odgovorno ponašanje i održavanje povezanosti građana koji su ih izabrali i države Srbije.

On je dodao da u tom smislu Pantić nema prostora za solistička politička delovanja.

Moramo da pošaljemo jasnu poruku međunarodnoj zajednici, da se držimo Briselskog sporazuma, a da je Priština ta koja iskače, kao i da srpsku zajednicu pozicioniramo kao činilac koji niko neće moći da zaobilazi, zaključio je Drecun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: