Pretučen odbornik LSV u Novom Sadu

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila da je odbornik te stranke u Skupštini grada Novog Sada Nenad Vezmar pretučen dok se vraćao s koncerta.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 22.12.2013.

12:13

Default images

LSV navodi da je Vezmar pretučen noćas u ulici Maksima Gorkog i da je o napadu obaveštena i policija, koja je izašla na lice mesta.

"Vezmaru su lekari konstatovali lakše telesne povrede. Svoja saznanja u vezi napadača Vezmar je sinoć preneo i policiji, kojoj će danas predočiti i moguće dokaze", navodi se u saopštenju.

LSV navodi i da su huligani koji su ga napali iznenada, bez povoda, sa leđa, mladići kojima smeta njegov kako politički, tako i angažman u borbi protiv fašizma.

U saopštenju LSV zahteva da policija hitno pronađe napadače na Vezmara, poručujući da napad na njihovog odbornika nije napad samo na njega lično, nego i na Skupštinu grada kao instituciju i sve građane Novog Sada.

Vučević i Sević osudili napad na Vezmara

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije osuđuje fizički napad na odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Novog Sada Nenada Vezmara koji je pretučen u ulici Maksima Gorkog, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.

U saopštenju se navodi da je Vučević rekao da svako ko vrši javnu funkciju i zastupa građane predstavlja jedan od stubova društva i oličenje je onih koji se bore za promene i bolju budućnost svih nas.

"Taj posao je pun izazova i ne nailazi nikada na odobravanje svih, ali moraju se znati granice u poštovanju osnovnog ljudskog integriteta, slobode i dostojanstva. Nažalost, svedoci smo toga da postoje individue koje destruktivno ponašanje i svoju agresivnost iskazuju na ovako brutalan način, a to je nešto čemu sve institucije sistema moraju stati na put i to ne samo u ovom slučaju", kazao je Vučević.

On je istakao da osuđuje svako nasilje i poziva građane, bilo kojoj partiji da pripadaju, da se uvek, i na svakom mestu, ponašaju dostojanstveno i civilizovano.

Vučević, kako je navedeno u saopštenju, od nadležnih državnih organa očekuje da sprovedu istragu i privedu pravdi odgovorne za ovaj, sinoćni incident.

"Neophodno je da se svaki stanovnik našeg grada oseća sigurno i zato se nadam da će u najkraćem roku policija otkriti počinioce i izvesti ih pred lice pravde", rekao je Vučević.

I predsednik Skupštine Grada Novog Sada Siniša Sević najoštrije je danas osudio napad na odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine u novosadskoj Skupštini Nenada Vezmara, istakavši da napad na odbornika gradskog parlamenta predstavlja napad na Skupštinu Grada.

Sević je apelovao na nadležne organe da se napadači na odbornika Vezmara što pre otkriju, a potom i kazne, istakavši da su odbornici novosadske Skupštine predstavnici građana Novog Sada i da zastupaju njihove interese, saopštila je Služba za informisanje Skupštine Grada.

"Napad na odbornika gradskog parlamenta je napad na Skupštinu grada i sve ono što ovaj dom predstavlja: demokratiju, parlamentarizam i zastupanje javnog interesa. Nasilje ne može i nikada ne sme postati obrazac za obračun sa političkim neistomišljenicima", rekao je Sević, dodajući da svaki vid nasilja prema čoveku predstavlja napad na društvo.

DS, SPO i SDU traže da se pronađu napadači na Vezmara

Novosadski odbor Demokratske stranke osudio je danas napad na odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Vezmara i zatražio da se odgovorni hitno pronađu i kazne.

"Noćašnji napad jasno pokazuje da živimo u društvu u kome su mete svi koji se godinama bore protiv fašizma, ekstremizma i nasilja bilo
koje vrste. Nažalost, ovo nije usamljen slučaj. Novi Sad je danas grad u kome niko nije bezbedan, grad koji je postao sigurna kuća za
ekstremiste i kriminalce svih vrsta. Grad u kome odgovorni ćute", navodi se u saopštenju.

I gradski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) zatražio je da se istraži da li napad na Vezmara ima političku pozadinu i ocenio da su takvi
incidenti pokušaj da se Srbija vrati u vremena koja svi pamtimo po lošem.

"Fašističke metode i političko nasilje ne smeju biti naša svakodnevica jer ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode koja su tekovina civilizovane države", poručio je SPO u saopštenju za javnost.

Socijaldemokratska unija (SDU) danas je osudila napad na novosadskog odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Vezmara i upitala "šta je danas izgovor" za nekažnjavanje nasilja.

"Zahtevamo da obračun sa nasilnicima bude brz, efikasan i bez ikakve štednje i izgovora. Država i institucije moraju da pošalju jasnu
poruku da su protiv nasilnika", navodi se u saopštenju stranke Žarka Koraća, koje je potpisala potpredsednica SDU Nina Živanović.

Nasilje je u Novom Sadu, ali i drugim gradovima u Srbiji, postala svakodnevna pojava, a ekstremni desničari su sve uočljiviji, kako na
ulici tako i u javnosti, navela je Nina Živanović.

"Godinama je razlog odnosno izgovor za pojavu nasilja i nekažnjavanje nasilja bio to što Novi Sad nema načelnika policije, a šta je danas
izgovor? Naravno, ne može samo policija da se bavi prevencijom i suzbijanjem nasilja, nego to moraju da rade i druge institucije i da se ovim problemom država i društvo bave sistematski", piše u saopštenju.

Fizičko nasilje je poslednji stadijum i neoboriv pokazatelj da je dominantan sistem vrednosti iskrivljen, kako među mladima, tako i u
društvu uopšte, navela je Nina Živanović.

"Prvi korak u borbi protiv nasilja treba da bude da glasno kažemo da imamo problem, iza kog mora da sledi odlučno i sistematsko bavljenje njegovim uklanjanjem", dodala je potpredsednica SDU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: