Dogovor o policiji, ne o pravosuđu

U razgovorima Dačića, Eštonove i Tačija o primeni Briselskog sporazuma postignut dogovor o policiji ali ne i o pravosuđu na severu KiM. Nova runda 13. decembra.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2013.

17:38

Default images

Glavna tema današnje runde dijaloga su bile oblasti pravosuđa i policije, tj. sledeći koraci u formiranju Zajednice srpskih opština. Nakon razgovora premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da je dogovoreno da regionalni komandant na severu Kosova bude Srbin i da je sledeći korak prijavljivanje Srba u kosovsku policiju.

Dogovora o pravosuđu i dalje nema i još je sporno pitanje sud u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić. Radne grupe Beograda i Prištine nastavljaju da rade na približavanju stavova, a nova runda dijaloga zakazana je za 13. decembar.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton je nakon sastanka saopštila da su razgovori o implementaciji aprilskog sporazuma bili konstruktivni. "Imali smo konstruktivne razgovore i napravili značajan napredak o policiji i drugim pitanjima. Dogovorilii smo se da nastavimo razgovore iduće sedmice, 13. decembra. Moj sledeći izveštaj Savetu 17. decembra o dijalogu zavisiće od postignutog napretka", navodi se u saopštenju Ketrin Ešton. Hašim Tači je pre početka današnjih razgovora u Birselu, između ostalog, rekao i da će Zajednice srpskih opština biti, kao i zajednica kosovskih opština koja već postoji.

"Biće to forma dobrovoljnog učešća, koja će uzeti oblik NVO", rekao je Tači.

Nešto više od dva sata trajao je trilateralni sastanak između premijera Srbije Ivice Dačića, premijera Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Evropski zvaničnici ističu da Briselski sporazum još nije u potpunosti primenjen, te stoga treba pojačati rad na njegovoj primeni kako bi izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Evropskom savetu sredinom decembra bio što pozitivniji, navela je Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: