KG: Operaciju zakazuju za 2022.

Liste čekanja za neophodne operacije u Kliničkim centrima u Srbiji sve su duže, a pojedini zahvati zakazuju se čak i za narednu deceniju.

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2013.

15:55

Default images

Ukoliko vam je neophodna operacija katarakte, u Kliničkom centru Vojvodine biste na nju morali da čekate oko tri godine, a za ugradnju srčanih zalistaka u Beogradu čak četiri.

Međutim, ako vam je neophodan veštački kuk, u Kragujevcu biste čekali do 2022. godine. Pomoćnica direktora za hirurška pitanja Jasna Jevđić uverava sugrađane da se plan za rešavanje ovog problema polako sprovodi u delo.

"Obezbedili smo veći broj operativnih dana, ušli smo u dogovor sa RFZO o aneksiranju, da se dodele veća sredstva Kragujevcu, jer mi ne možemo preko određenog broja proteza koji nam je dodeljen da ugrađujemo. Imamo obećanje i sa te strane, sve što je bilo do nas mi smo učinili, ali slažem se da treba uraditi reviziju ovih lista", rekla je Jasna Jevđić.

Revidira se i postojeći pravilnik o listama čekanja. Od Nove godine trebalo bi da stupi na snagu novi pravilnik, koji je pripremio Republički fond za zdravstveno osiguranje, kojim će se, na primer, konačno odrediti sva dokumentacija neophodna za stavljanje na listu. Pacijenti će se za intervencije prijavljivati u svojim domovima zdravlja, a kako kaže ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, hitni slučajevi će biti i tretirani kao hitni.

"RZZO pravi vrlo čvrste kriterijume kontrole kako će izgledati liste i na njima će se nalaziti samo jednom jedno ime, a ne u svakom gradu po jedno ime; pod dva to će biti samo oni kojima je zaista potrebna intervencija, taj broj će biti znatno manji i zna se da dok pacijent čeka ne može mu se pogoršavati zdravstveno stanje, što je najbitnije. Akutne stvari, urgentne stvari ili da kažem urgentno oboleli ne smeju čekati", kazala je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Dokaz da pravilnik mora da se izmeni je i problem kod zakazivanja drugih intervencija, kao što je magnetna rezonanca, na koju se čeka duže od godine. Lekari se često pravdaju time da još duže liste postoje i u naprednim zemljama, ali teško da to može utešiti pacijenta kome je saopšteno da će na operaciju čekati čitavu deceniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: