"Rusija i NATO na vežbi, moguće"

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da ne isključuje mogućnost da Rusija i NATO jednog dana održe zajedničku vojnu vežbu.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2013.

22:30

Default images

"Zašto da ne", rekao je on novinarima na severozapadu Poljske gde se od 2. do 9. novembra održava vojna vežba uz korišćenje bojeve municije a uz učešće vojnika iz Poljske, Rumunije, Estonije i drugih, ukupno 20 zemalja NATO.

Održavanje vojnih vežbi uz desetine hiljada vojnika je skupo, pa ubediti saveznike da plate veliki deo troškova je izazov u vreme kada mnoge zapadne zemlje krešu budžet za odbranu usred finansijske krize, preneo je Rojters.

U narednim godinama NATO planira da značajno poveća obim vojnih vežbi u Evropi kako bi osigurao da saveznici uspešno saradjuju nakon postepenog povlačenja iz borbenih operacija u Avganistanu, rekao je komandant kopnenih snaga NATO američki general-potpukovnik Frederik Hodžiz.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da više od 40.000 vojnika učestvuje u vojnoj vežbi u Španiji i Portugaliji 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: