Srbi pred Vladom: Kosovo je Srbija

Oko 1.000 Srba sa Kosova okupilo se ispred zgrade Vlade, a njima su se obratili prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar Aleksandar Vulin.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 25.10.2013.

00:12

Default images

21 autobus sa Srbima s Kosova došao je u Beograd. Saobraćaj je bio blokiran od Ulice kneza Miloša do Sarajevske.

Srbi s KiM su skandirali imena prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i ministra za KiM Aleksandra Vulina.

Kosovski Srbi pred zgradom Vlade, sa državnim zastavama i zastavama građanske iinciijative "Srpska", skandirali su "Kosovo je Srbija" i "Hoćemo Vučića". Dva su razloga za protest - zabrana Prištine srpskim državnicima da dolaze u pokrajinu kao i izjava turskog premijera Erdogana da je Kosovo Turska.
Tanjug
Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksanar Vulin rekao je okupljenim Srbima sa Kosova pred zgradom Vlade da zna koliko je teško i uvredljivo slušati da je "Kosovo Turska".

U isto vreme, rekao je Vulin, kada srpskim zvaničnicima ne dozvoljavaju da dođu na Kosovo dolazi turski premijer da učestvuje na izborima na Kosovu.
Tanjug
Odgovarajući na skandiranje prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, Vulin je okupljene zamolio za malo strpljenja, jer je u toku sednica vlade na kojoj se razgovara o izjavi turskog premijera.

"Siguran sam da će uskoro izaći da vas vidi", poručio je Vulin, koji je rekao da će se videti sa okupljenima i u "našoj Gračanici".

Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je Tanjugu da oni protestuju zbog odluka Prištine da zabrani srpskim državnicima da dolaze u pokrajinu, kao i zbog izjave turskog premijera da je "Kosovo Turska".
Tanjug
Kostić je, obraćajući se prisutnima, rekao da su se okupili ispred sedišta Vlade zato što je na Kosovo trebalo pre dva dana da dođu Vučić i Vulin, ali da nisu došli.

"Došlo je nas 2.000 i iza svakog čoveka stoji još ljudi - 20.000 nas sa Kosova i pozivamo Vučića i našeg ministra (Vulina) da nam se obrate i nećemo odustati od toga", rekao je Kostić, dodajući da od njih traži podršku za listu građanska inicijativa Srpska, koja objedinjuje, kako je rekao "sav naš narod koji je ostao dole". Na pitanje da li će ih neko primiti u vladi, Kostić je rekao da ne želi da ih bilo ko primi, već da im se obrati ispred zgrade Vlade.

Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin je ranije rekao da je oko 80 Srba sa KiM, koji su za vreme prethodne vlasti nezakonito otpušteni, odlukom vlade vraćeno na posao.
Tanjug
Vulin je posle sastanka sa njima u Palati Srbija rekao da država njihovim vraćanjem na posao hoće da pokaže da ne želi da oni odu iz južne srpske pokrajine.

On je rekao i da su oni radili mahom u administraciji i da su i danas potrebne njihove usluge.
Tanjug
Upitan da li njihovo vraćanje ima veze sa kampanjom za lokalne izbore 3. novembra na KiM, Vulin je rekao da nema i da bi najbolje bilo da nisu ni otpuštani pre dve tri godine za vreme prethodne vlasti.

"Ispravili smo grešku, vraćamo na posao ljude koji su nezakonito ostali bez posla, a to je oko 80 porodica", podvukao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: