Interpol u potrazi za roditeljima

Grčke vlasti su od Interpol zatražile pomoć u utvrđivanju identiteta plavokose devojčice Marije koja je pronađena kod romskog para za koji se sumnja da je oteo.

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2013.

00:44

Default images

U saopštenju Interpola se navodi da se pomoć zasniva na slanju fotografije i DNK profila pronađene devojčice svim zemljama članicama te organizacije, prenela je agencija AFP.

Interpol je informacije o Mariji svojim članicama poslao putem takozvane "žute poternice", koja se šalje kako bi se zatražila pomoć u pronalasku nestalih osoba, posebno maloletnika, ili, kao u ovom slučaju, da bi se utvrdio identitet osoba koje same ne znaju svoj identitet.

"Dosad poređenje DNK profila devojčice sa onima iz Interpolove globalne baze podataka nije dalo rezultata. Od svih 190 članica Interpola se sada traži da provere njen DNK profil sa profilima iz svojih baza podataka", navela je međunarodna policijska organizacija.

Pored toga, Interpol je na zahtev Grčke objavio plave poternice za Hristosom Salisom (39) i Elefterijom Dimopulu (40), romskim parom kod kojih je devojčica pronađena, navodeći da se ta vrsta poternice objavljuje kada se traže dodatne informacije o identitetu osobe, lokacijom na kojoj se nalazi ili njenim aktivnostima.

U saopštenju se podseća da grčke vlasti istražuju da li je plavokosa devojčica, za koju se procenjuje da je stara pet ili šest godina, oteta ili je žrtva trafikinga.

Devojčicu, koja je poznata pod imenom Marija, policija je pronašla prošle nedelje u romskom naselju u blizini grada Farsala u centralnoj Grčkoj. Ona je pažnju policije privukla zbog izrazito plave kose i zelenih očiju, kojima je odudarala od izgleda članova porodice s kojom je živela.

Inače, nakon slučaja u Grčkoj, gde je romskoj porodici oduzeta plavokosa devojčica, slično se dogodilo i u Irskoj, gde je takođe romskom paru uzeto 7-godišnje dete.

Plavokosa sedmogodišnja devojčica je oduzeta romskoj porodici u Dablinu u ponedeljak po podne i smeštena je u zdravstvenu ustanovu, javio je BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: