EU traži pomilovanje Timošenkove

Izaslanici EU danas su zvanično zatražili od ukraijnskog predsednika Viktora Janukoviča da pomiluje opozicionu liderku Juliju Timošenko, koja je u zatvoru.

Izvor: B92

Petak, 04.10.2013.

18:22

Default images

Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine, služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu pošto je 2011. godine osuđena zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnih ugovora o kupovini ruskog gasa, što ona odbacuje, tvrdeći da je proces montiran kako bi bila sklonjena s političke scene.

Zapad smatra da je njen slučaj politički motivisan, i, kako prenosi AFP, držanje u zatvoru liderke opozicije, koja ima i zdravstvenih problema, moglo bi da ugrozi planirano potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Ukrajine, planiranog za novembar.

Advokat Timošenkove, Sergij Vlasenko, rekao je novinarima da su specijalni izaslanici Evropskog parlamenta za Ukrajinu, Aleksandar Kvašnjevski i Pat Koks, tokom današnjeg sastanka s Janukovičem zvanično zatražili od njega da dozvoli da Timošenkova bude pomilovana kako bi bila prebačena na lečenje u Nemačku.

Iz kancelarije ukrajinskog predsednika zasad nije bilo nikakvog komentara povodom tog zahteva.

Timošenkova je prethodno potvrdila da su joj Kvašnjevski i Koks uputili poziv za lečenje u Nemačkoj i poručila je da neće tražiti politički azil, već da će se boriti da bude rehabilitovana.

Janukovič je, u međuvremenu, smenio glavnog tužioca Renata Kuzmina, koga ukrajinski mediji smatraju zvaničnim predvodnikom pravne kampanje protiv Timošenkove.

SAD su prošle godine uskratile Kuzminu vizu zbog kontroverzne istrage koju je vodio protiv bivše premijerke, koju je optužio za ubistvo ukrajinskog poslanika Jevgena Ščerbana 1996. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: