Jovan Pavle II i Jovan XXIII sveci

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja najavio je da će njegovi prethodnici Jovan Pavle Drugi i Jovan XXIII biti proglašeni svecima 27. aprila 2014.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 30.09.2013.

09:07

Default images

Karol Vojtila i Anđelo Đuzepe Ronkali bili su na čelu Rimokatoličke crkve između 1978. i 2005, odnosno 1962. i 1965. godine.

Popularni Poljak, bivši papa Jovan Pavle II, i njegov prethodnik Italijan Jovan XXIII, koji se smatraju za najuticajnije ličnosti Rimokatoličke crkve, biće kanonizovani na zajedničkoj ceremoniji u Vatikanu.

Mada nije uobičajeno da dvojica papa istovremeno budu proglašeni za svece, u Vatikanu posmatrači to vide kao pokušaj da se prekine sa tradicionalnom podelom na levo i desno orijentisane u Crkvi.

Očekuje se da će na ceremoniju 27. aprila na Trgu Svetog Petra u Rimu doći hiljade ljudi, posebno iz Poljske i Italije.

Jovan Pavle Drugi, prvi poljski papa koji je uživao ogromnu popularnost u celom svetu, biće proglašen svecem u rekordnom vremenu - samo devet godina posle smrti.

Zajedničko proglašenje svecima dvojice bivših poglavara Rimokatoličke crkve ukazuje da papa Franja želi da napravi ravnotežu između dve veoma različite ličnosti katoličanstva i da izbegne pravljenje suviše velikog mita o Jovanu Pavlu Drugom, navodi agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: