Zabrana protesta tokom ZOI 2014.

Ruske vlasti su zabranile demonstracije i okupljanja građana u Sočiju uoči i za vreme trajanja Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2013.

22:48

Default images

Odluka o zabrani okupljanja, koju je potpisao predsednik Vladimir Putin, a objavljena je danas u zvaničnom listu "Rosijskaja gazeta", značajno ograničava pristup tom odmaralištu na Crnom moru u periodu između 7. januara i 21. marta sledeće godine, preneo je britanski BBC.

Tokom tog perioda su "zabranjena sva okupljanja, demonstracije i marševi koji nisu u vezi sa Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama", navodi se u odluci.

Zvanični Kremlj je saopštio da je ta mera bila neophodna kako bi se obezbedila sigurnost za vreme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Sočiju, ali su je aktivisti okarakterisali kao "neustavnu".

Zabrana podrazumeva postojanje velike "zabranjene zone" u Sočiju, kojoj pristup neće imati gotovo sva vozila osim automobila građana tog grada, posebno akreditovanih vozila, kao i vozila hitnih službi.

Pored toga, ustanovljava se više "kontrolisanih zona" na mestima održavanja takmičenja za vreme Olimpijskih igara, u kojima će se pretresati svi ljudi i njihova imovina.

Aktivisti za ljudska prava su osudili te mere, navodeći da su one jednake "uvođenju vanrednog stanja". "Putin praktično pretvara Sočija u specijalnu operativnu zonu time što zabranjuje okupljanja i ukida slobodu kretanja", izjavila je članica ruskog "Hjuman rajts voča", Tatjana Lokšina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: