"Savetnici bivši strani premijeri"

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao da će konačnu odluku o kadrovskim rešenjima u Vladi njegova stranka doneti na sednici Glavnog odbora u nedelju.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.08.2013.

13:23

Default images

Vučić je novinarima u Vladi Srbije rekao da će više informacija biti u petak ili subotu, ali nije želeo da otkrije imena kandidata za nove ministre.

Prvi potpredsednik Vlade kaže da se još razgovara o kadrovskim rešenjima, ali ne i o zameni resora između naprednjaka i socijalista, koja se pominjala u javnosti.

Najavio je i da će među savetnicima ministara biti strani stručnjaci, čak i bivši premijeri razvijenih zemalja.

“Biće nekih koji su bili doskora premijeri svojih zemalja, koje su neke od najrazvijenih, najvažnijih u Evropi. Mi ćemo sa ponosom to moći da istaknemo na svakom mestu. Oni će biti i moji savetnici i to su sa zadovoljstvom prihvatili“, naveo je Vučić.

“U Vladi će biti - u Vladi, ne među ministrima - mnogo značajnih imena iz celog sveta, različitih govorinih područja, stručnjaka koji pokrivaju različite oblasti kao što su iz domena finansija, privrede, poljoprivrede, politike, evropskih intregracija... Mi ćemo pokušati da postanemo zemlja koja je hit ne samo u atletici, već zemlja koja će biti hit u politici, ekonomiji...“, naveo je Vučić.

Neki od domaćih stručnjaka biće u Vladi, a neki neće. Savetnik potpredsednika vlade Siniša Mali neće biti ministar privrede, a dosadašnji direktor BIA Nebojša Rodić jedan je od mogućih kandidata koji bi mogli da zamene Vučića na mestu ministra odbrane.

"Veoma je dobro radio svoj posao, tri puta je smanjen broj mera koji je primenjivan a pokazana je dva puta veća efikasnost u sprovođenju postupka do kraja i donošenju rezultata. On je čovek koji nijednog trenutka nije ništa zloupotrebio i mislim da cela Srbija može da bude zadovoljna njegovom marljivošću, poštenjem i načinom na koji je obavljao posao", kazao je Vučić.

Vučić je danas komentarisao i sukob Fudbalskog saveza Srbije sa klubovima, rekavši da ne može i ne želi da se bavi aktuelnim problemima u srpskom fudbalu.

"Glava me boli od bezbroj problema, samo mi je još to potrebno u životu. Želim im uspeh i da pobede reprezentaciju Hrvatske. Ono šta ja hoću je da izgradimo zdrav sistem."

Priča o rekonstrukciji nije i jedina važna tema za državni vrh. Odluka o izlasku Srba na lokalne izbore na Kosovu 3. novembra trebalo bi da bude doneta što pre. Prvi potpredsednik Vlade Srbije takođe je izjavio da očekuje da većina Srba koji žive severno i južno od Ibra prihvate politiku Beograda. Pričati da ste za svoju državu, a raditi protiv nje, to nije ono što Vlada očekuje od predstavnika Srba na Kosovu.

“Ne volim da govorim o smenama pre nego što se iscrpe sve mogućnosti da se postigne dogovor. Uvek je lako nekoga smeniti, uvek je lako nešto učiniti, ali to je poslednje sredstvo. Pre toga je potrebno pokušati da se dogovorate, da razgovarate“, naveeo je Vučić.

Podsetimo i da je do sada u Vladi Srbije bilo bivših stranih premijera kao savetnika. Naime, savetnik Suzane Grubješić, potpredsednice vlade za evropske integracije, bio je bivši premijer Slovačke Mikloš Dzurinda. On je bio premijer Slovačke od 1998. do 2006. godine, a za vreme njegovog mandata 2004. godine, Slovačka je postala članica EU.

Aleksandar Vučić osvrnuo se i na ekonomsku situaciju u zemlji, izjavivši da će u Srbiju stići brojne strane kompanije, među kojima su nemački Mercedes i jedna japanska firma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: