Utorak, 13.08.2013.

18:23

Crnogorskom ribaru preti zatvor

Crnogorski ribar kojeg je hrvatska policija uhapsila pod optužbom da je ribario u hrvatskim vodama kod poluostrva Prevlaka, odbio je da plati novčanu kaznu.

Izvor: Tanjug, Radio Jadran

Default images

Zoran Živanović odbio je da plati novčanu kaznu od 24.000 kuna, odnosno oko 35.000 evra, pa mu sleduje tri i po meseca zatvora.

Njegov otac Branko kaže da je njegov sin odbio da plati kaznu, jer tvrdi da njihov brod nije bio u hrvatskim vodama, kao i da o tome imaju fotografije.

On kaže da sporni deo uopšte nije obeležen, jer da jeste, ne bi bilo toliko incidenata.

Živanović nije želeo da traži pomoć u opštini Herceg Novi i državnim institucijama, da ne bi, kako je rekao, naudio sinu, koji je u zatvoru u stranoj državi.

Predsednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić nije znao da su njegovi sugrađani uhapšeni, ali je rekao da će, nakon što se detaljnije informiše o čitavom slučaju, pokušati da reaguje "ako mu tako bude savetovano", preneli su podgorički mediji.

"Nisam siguran da sam prava osoba koja bi na ovo trebalo da reaguje, mislim da je ipak bolje da to urade u Ministarstvu za spoljne poslove i evropske integracije. Kada bih znao da bi to šta pomoglo, pošao bih lično u Dubrovnik", rekao je Mandić.

Hrvatska policija je patrolnim brodom uhapsila kod poluostrva Prevlaka u Boki Kotorskoj ribare Zorana Živanovića i njegovog maloletnog bratanca B. Ž. iz Zelenike.

Ribari su optuženi da je njihov brod neovlašćeno lovio ribu u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Brod je prebačen u Molunat, a dvojica ribara su predata državnom tužiocu u Dubrovniku.

Granica na moru između Crne Gore i Hrvatske još nije određena, niti je označena na bilo kojoj pomorskoj karti, pa su stoga mogući i previdi.

Protokol o privremenom režimu na poluostrvu Prevlaka potpisan je u decembru 2002. godine. Njime je predviđeno da privremeni režim važi do sklapanja ugovora o granici, a sam dokument nije prejudicirao konačno razgraničenje dve države.

Uz levu obalu Prevlake, unutar Boke i na ulazu u Boku, formirana je morska zona koja je stavljena pod nadzor policijskih brodova s mešovitom hrvatsko-crnogorskom posadom.

Kroz svoj parlamentarni Odbor za međunarodne odnose, crnogorska strana predlaže da Hrvatskoj pripadne kopno, dok bi Crnoj Gori pripalo more kako bi zadržala kontrolu nad ulaskom u Boku.

Od kada je preuzela kontrolu granice na moru, crnogorska policija nije imala nijedan slučaj ulaska hrvatskih ribarskih brodova u svoje teritorijalno more, dok je do sada bilo nekoliko slučajeva hapšenja crnogorskih ribara u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: