Deca čekaju srce, pravilnik putuje?

U Srbiji najmanje sedmoro mališana čeka na transplantaciju srca, a izmenjeni pravilnik RFZO o lečenju dece u inostranstvu još nije stigao do Vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

00:36

Default images

Izmenjeni pravilnik Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja o lečenju dece u inostranstvu predstavljen je u utorak u Skupštini Srbije, a ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je da će predlog izmena do kraja meseca biti prosleđen Vladi.

Najavljene izmene omogućiće najmlađim pacijentima da se o trošku država leče u inostranstvu, odnosno, one podrazumevaju mogućnost transplantacije srca za decu do 18 godina u inostranstvu.

Presednik skupštinskog odbora za zdravstvo Dušan Milisavljević kategorično tvrdi da izmenjeni Pravilnik mora što pre da počne da se primenjuje jer u ovom trenutku najmanje sedmoro mališana čeka na transplantaciju srca.

"Usvajanjem ovakvog izvešataja skupštinski odbor srbije je otvorio vrata da država preuzme odgovornost za lečenje najtežih naših malih pacijenata. Potrebno je samo da ministarka zdravlja i Ministarstvo zdravlja potpiše ovu promenu pravilnika i da ga što hitnije prosledi republičkoj vladi na usvajanje. Smatram da ničeg važnijeg i prioritetnijeg od ovog nema", kaže Milisavljević.

A uprkos pozivima B92 ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović i državnom sekretaru Vladimiru Đukiću, u toku prethodne večeri niko od njih nije bio dostupan za to da odgovori na pitanje da li će se nove odredbe od kojih najtežim pacijentima zavisi život i pre najavljenog roka naći pred Vladom Srbije.

Podsetimo, mala Tijana Ognjanović je, čekajući da joj presade srce, preminula u ponedeljak u Hjustonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: