"Da je do Rima, dobili biste datum"

Ministarka spoljnih poslova Italije Ema Bonino, koja boravi danas u Srbiji, kaže da će Italija tražiti da se Srbiji 28. juna dodeli datum za početak pregovora.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 17.06.2013.

23:04

Default images

"Da je samo do Rima - Srbija bi 28. juna dobila datum za početak pregovora o članstvu sa EU. Italija, koja je pre svih i više od svih verovala u povratak Srbije u Evropu, maksimalno će se angažovati kako bi se taj rezultat postigao", izjavila je ministarka Bonino za Večernje novosti, uoči sastanaka sa državnim vrhom Srbije.

Prema njenim rečima, Srbija može da računa na punu podršku Italije.

Upitana kakvo je raspoloženje među članicama EU, da li je Srbija posle briselskog sporazuma s Prištinom bliža datumu, ministarka Bonino je rekla da taj sporazum predstavlja "epohalni preokret u skorijoj istoriji Balkana po pitanju evropske perspektive".

"Zbog svih ovih razloga, očekujemo da Evropski savet krajem juna prizna napore i dodeli datum Srbiji za otpočinjanje pristupnih pregovora", rekla je ministarka Bonino.

Ministarka spoljnih poslova Italije doputovaće u posetu Srbiji, gde će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o predstojećoj odluci EU o datumu za početak pregovora sa Srbijom i bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

Ana Bonino će se sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarku spoljnih poslova Italije najpre će primiti šef srpske diplomatije, a sastanak je planiran za 16.30 sati.

Ministarka Bonino će posle toga u Predsedništvu Srbije razgovarati sa predsednikom Nikolićem, nakon čega će je primiti i premijer Dačić u Vladi Srbije.

Dačić je ranije danas na sastanku sa novoimenovanim ambasadorom Italije u Srbiji Đuzepeom Mancom rekao da očekuje podršku Italije evropskom putu Srbije. Premijer je istakao da Srbija smatra Italiju važnim političkim i prioritetnim ekonomskim partnerom.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prošle sedmice je bio u jednodnevnoj poseti Rimu, gde mu je preneto da će Italija predvoditi veliku grupu zemalja koje će podržati dobijanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: