"Vreme da se bude fer prema Srbiji"

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je danas na sastanku sa italijanskim premijerom Enrikom Letom da je Srbija učinila sve za dobijanje datuma.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

00:10

Default images

Italijanski zvaničnici obećali su danas pomoć kako bi Srbija dobila datum za početak pregovora s Evropskom unijom i ocenili da je "došao trenutak da Evropa bude fer prema Srbiji".

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijer Italije Enriko Leta obećao je u razgovoru s potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vučićem političku pomoć Srbiji u procesu evropskih integracija.

Vučić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Rimu, istakao je da je "Srbija učinila sve za dobijanje datuma i da je zaslužila da ga dobije što pre".

On je, kako se navodi u saopštenju, na početku sastanka s Letom istakao da od Italije, kao najvećeg prijatelja Srbije, očekuje pomoć za što skorije dobijanje datuma za pregovore o pridruživanju EU i zahvalio za dosadašnju podršku.

Leta je najavio da će razgovarati s liderima drugih zemalja EU o što skorijem dobijanju datuma za pregovore i istakao da je saradnja sa Srbijom u budućnosti jedan od prioriteta italijanske vlade.

"Italija će, ne samo u ekonomskoj saradnji već i na političkom putu ka EU, pomoći Srbiji", rekao je Leta.

Vučić i Leta su razgovarali i o italijanskim investicijama, kao i o bilateralnoj saradnji, koja je ocenjena kao izuzetno dobra. Vučić je izrazio zadovoljstvo ybog povećanja italijanskih investicija u Srbiji.
Foto: Tanjug
Potpredsednik Vlade Srbije se sastao i s Frankom Fratinijem, predsednikom italijanskog Udruženja za međunarodne organizacije (SIOI), s kojim je, takođe, razgovarao o evropskim integracijama Srbije.

Fratini, bivši šef italijanske diplomatije, kazao je da će na sastanku ekspertske grupe za spoljne poslove Evropske narodne partije u Briselu 25. juna zahtevati od predstavnika EU da se Srbiji datum dodeli što pre.

"Došao je trenutak da Evropa bude fer prema Srbiji. Italija će biti potpuno posvećena ulozi da pomogne Srbiji da dobije datum", rekao je Fratini.

Vučić je posetu nastavio razgovorom sa italijanskim kolegom, ministrom odbrane Mariom Maurom, koji je naveo da njegova zemlja "veoma poštuje" napore srpske vlade i srpskog naroda u procesu evropskih integracija i obećao pomoć Srbiji na tom putu.

"Učiniću sve da ukažem na to koliko je Srbija učinila i koliki su bili napori srpskih prijatelja u cilju postizanja potpunog članstva u EU", rekao je Mauro.

Kako prenosi italijanska agencija Nova, Mauro je rekao da će učiniti sve da pomogne Srbiji da postane punopravna članica EU.

"Veliki deo našeg razgovora danas nije bio posvećen toliko tehničkim pitanjima za koja su zaduženi ministri odbrane, već političkom pitanju od velikog značaja, o kojem je Vučić razgovarao i sa premijerom (Enrikom) Letom - procesu približavanju Srbije Uniji", kazao je Mauro.

Mauro je ukazao na to da njegova zemlja ima poseban odnos sa Srbijom, koja će u Italiji uvek imati podršku za svoje napore u integraciji u Uniju.

Vučić je posle razgovora sa Maurom rekao da Srbija "smatra Italiju velikim prijateljem i da očekuje od Italije veliku pomoć".

Srpski zvaničnik izrazio je nadu da će upravo Rim predvoditi "veliki broj evropskih zemalja kako bi 27. i 28. juna Srbija mogla da dobije datum za otpočinjanje pristupnih pregovora" s EU.

"Kada taj čin počne, mnoge druge zemlje će se priključiti: a od koga drugog bismo to mogli da tražimo, ako ne od Italije, koja je nama najdraža zemlja", zaključio je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbija ceni napore italijanske vojske na Kosovu i da je "zahvalna pre svega italijanskim vojnicima koji čuvaju sveta srpska mesta", poput manastira Dečani i Pećke patrijaršije.

Govoreći o saradnji u oblasti odbrane, Vučić je kazao i da je Srbija uspostavila "različite kontakte sa grupom "Finmekanika" u cilju modernizacije oružanih snaga i razmatranja mogućnosti zajedničkog investiranja na treća tržišta.

"Već su uspostavljeni različiti kontakti sa preduzećima grupe Finmekanika. Naša zemlja treba da modernizuje radarske i raketne sisteme, uz upotrebu pre svega raketa 'ašpide'", rekao je Vučić.

Italijanski ministar je kazao da je Vučić zatražio pomoć Italije u "uklanjanju eksplozivnih naprava po Srbiji", pogotovo zaostalih kasetnih bombi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

226 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: