Sudija Jakšić oslobođen krivice

Specijalni sud oslobodio je krivice sudiju Blagoja Jakšića i njegove saradnike, optuže da su zloupotrebom protivpravno pribavili 20 miliona dinara.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 16.05.2013.

00:30

Default images

Optužbi su oslobođeni i Ljubomir Biševac, direktor preduzeća "Luh" iz Kosovske Mitrovice Milorad Laketić, zatim Miroslav Božović i referenti u sudu u Kosovskoj Mitrovici Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović.

Oslobađajuću presudu u sudnici Specijalnog suda prisutni su pozdravili aplauzom, na šta je sudija Dragan Milošević zatražio mir u sudnici i kazao da nije reč o fudbalskoj utakmici.

Biševac i Laketić optuženi su da su zaključili fiktivni ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora, a okrivljenom Jakšiću se na teret stavlja da je kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige tog suda izvrši overa tog fiktivnog ugovora.

Referenti overe u sudu Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović optuženi su da su Jakšićev njegov nalog izvršili.

Biševac je potom, prema optužnici pomenuti prostor prodao Univerzitetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za kupoprodajnu cenu od oko 20 miliona dinara i tako pribavio imovinsku korist u tom iznosu, i naneo štetu DTP "Luh".

Član Visokog saveta sudstva Blagoje Jakšić bio je u pritvoru od septembra 2011. do marta 2012. godine.

Boljević: Proces napravljen da zastraši

S druge strane, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević smatra da je proces protiv Jakšića napravljen s funkcijom da zastraši članove Visokog saveta sudstva prilikom odlučivanja o reviziji reizbora.

Ona tvrdi da je zastrašivanje uspelo, jer je sa 40 odsto usvojenih prigovora nereizabranih sudija, procenat usvojenih prigovora posle Jakšićevog hapšenja pao na svega 6 odsto.

"Sada se na naki način vreme promenilo, Ustavni sud je poništio odluke Visokog saveta sudstva, donete u reviziji reizbora, i mislim da sada sudija koji sudi i veće koje sudi ima jednu drugačiju atmosferu u kojoj treba da se donese presuda. Nadam se da će shvatiti da je atmosfera malo drugačija i da će dopustiti svojoj struci i savesti da bude presudna i da donesu odluku koja je u skladu samo sa zakonom i svojojm savešću", istakla je ona jutros.

Tužilaštvo za organizovani kriminal najavilo žalbu

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da će podneti žalbu na presudu kojom su oslobođeni optužbe bivši predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici Blagoje Jakšić i još pet osoba zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Tužilac za organizovani kriminal MIljko Radisavljević je u saopštenju precizirao da će se tužba odnositi i na oslobađujuću presudu za Ljubomir Biševac, Miroslav Božović, Dragan Gavrilović, Milorad Laketić i Blagoje Čurović.

On je naveo da je "obrazlažući presudu sud naveo da su u toku prvostepenog postupka dokazane sve radnje koje su optužnicom okrivljenima stavljene na teret".

Prema njegovim rečima, u presudi je obrazloženo da je vrednost spornog poslovnog prostora od 318 kvadrata u Kosovske Mitrovice koji je predmet izvršenja krivičnog dela bila oko 1,1 milion dinara "te da se radnjama optuženih stiču obeležja blažih krivčnih dela za koja je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja"

"Tužilaštvo će u svojoj žalbi osporavati ovakav zaključak suda", istakao je Radisavljević, navodi se u saopštenju.

On je objasnio da će se to raditi "polazeći od činjenice da je i prema stanovištu prvostepenog suda, radnjama koje su preduzeli svi okrivljeni optuženom Biševcu pribavljena protivpravna imovinska korist u vidu nezakonitog sticanja vlasništva na poslovnom prostoru, koji je on nakon toga prodao Univerzitetu u Prištini po ceni od 20 miliona dinara".

"Tužilaštvo smatra da je zbog toga sporna procena vrednosti tog objekta od strane veštaka koji nalazi da je u vreme nezakonitog sticanja, dve godine pre prodaje Univerzitetu u Prištini, on vredeo gotovo 20 puta manje", objasnio je Radisavljević.

On je naveo i da o tome "da se radi o nerealnoj proceni govori i podatak koji je u svojoj odbrani izneo optuženi Biševac tvrdeći da je 1997.vrednost sporne nekretnine bila 1,9 miliona dinara"

"Tužilaštvo će biti u prilici da osnove i razloge žalbe konačno opredeli nakon dobijanja presude", naveo je Radisavljević, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: